Основни правила при строителство на къща

Изграждането на вашия дом на мечти може да бъде един от най-вълнуващите и най-важни проекти, които можете да предприемете. Възможността да планирате всяка стъпка от процеса и да взимате решения за този строителен проект е голяма отговорност и е изключително предизвикателство. Затова, най-доброто нещо, което може да направите е да ангажирате фирма, която се занимава със строителство на къщи и която ще ви помогне в целия процес. 


Ето кои са основните моменти, на които трябва да обърнете внимание преди да започнете, за да помогнете процеса по строеж на къщи да протече много по-гладко. 


Намиране на местоположение 


Ако все още не разполагате с парцел, а тепърва трябва да избирате, има много фактори, които трябва да вземете предвид при намирането на подходящо място, върху което да изградите дома си. Помислете за място, на което искате да живеете дългосрочно, и имайте предвид неща като: 


Климат – трябва да се вземат специални съображения за строеж при наводнение, температура или екстремни климатични условия. 


Основата – трябва да знаете много добре почвата, върху която искате да построите бъдещия си дом. Това ще определи основите. 


Наличие на комунални услуги – яко мястото е изолирано, помислете дали ще разполагате с електрическа енергия, питейна вода, телефон и други удобства. 


Обществена инфраструктура – ако планирате или имате  деца, уверете се, че наоколо има добри училища. Проверете за градски транспорт в близост, както и за хранителни магазини, аптека, медицински център…. 


Финансиране – то е много важна част от целия процес на строителство на един дом. Понякога получаването на ипотека може да е пречка, в зависимост от разходите и наличните ви средства. Изграждането на къща е скъп процес, но закупуването на подходящ имот също е основна инвестиция, също толкова важна, колкото и сградата на дома. Мислете и за това, как ще плащате  за своя дом напред. Има банки, които трудно биха отпуснали голям кредит за имот, който тепърва ще се строи, но ако успеете да гарантирате с друга собственост, с добри и стабилни доходи, може да разчитате на гъвкавост от тяхна страна.  


Ако купувате земя, обърнете внимание на това, дали има всички документи за разрешения за строителство, съобразете границите на своя имот, съседите, мислете за достъпа до там – вход, обходите, изграждане на алеи, паркомясто… 


Строителството е изключително предизвикателство и не са много хората, които биха започнали толкова огромно  начинание, но ако намерите правилните партньори, няма да съжалявате. Желаем ви успех в изграждането на вашия нов дом!