Вулкани в Космоса и апокалипсис на Земята на Ratio 2019

 

Есенното издание на форума за популярна наука Ratio приближава науката до хората за единадесети пореден път, като представя теми от различни научни сфери на достъпен език.

 

Първата лекция, която гостите на събитието на 10 ноември ще видят, разкрива, че Слънчевата система е много по-странна отколкото някога сме предполагали. Робин Андрюс ще отведе публиката на космическо приключение, което включва извънземни вулкани и астероиди терминатори. Той ще сподели невероятни факти от космическото шоу, което небесните тела неволно изпълняват, докато обикалят около Слънцето.

 

Робин Андрюс, който ще отведе публиката в невероятни Космос, е доктор по вулканология, който работи като научен журналист на свободна практика. Статиите му могат да бъдат открити в реномирани медии като National Geographic, The New York Times, Scientific American, Gizmodo, Forbes, Atlas Obscura, The Verge and Quanta Magazine.

 

Но никъде в Космоса не е толкова вълнуващо, колкото на Земята. В дискусионния панел със заглавие So Many Doomsdays, So Little Time специалисти по „темата за края на света“ ще обсъдят възможните апокалиптични сценарии, които дебнат човечеството, както и какви мерки трябва да бъдат взети, ако искаме да ги избегнем. Писателят Питър Уотс ще отвори дискусия върху това дали най-доброто, на което е способно човечеството, е да се самоунищожи. В разговора ще участват още Гили Рон, Ури Авив и Мартин Модер.

 

Четиримата участници в панела имат какво да споделят по тази тема. Питър Уотс е автор на научна фантастика, но има научен опит като морски биолог. В България са издадени две негови книги, “Отвъд разлома” и “Слепоглед”. Гили Рон е архитект и изследва употребата на иновативни технологии в архитектурните практики. Рон притежава магистърска степен в областта на нови и развиващи се технологии.

 

Д-р Мартин Модер следва молекулярна биология във Виенския университет и в Изследователския център за молекулярна медицина (CeMM). В своята книга “Genе poolparty” той размишлява върху възможностите за подобряване на човешкия потенциал. Ури Авив е основател на международния фестивал Utopia за научна фантастика и фантастични филми в Тел Авив. Той стои и зад серията събития Science & Visions.

 

Програмата на форума Ratio 2019 включва още две самостоятелни лекции, които се фокусират върху генетиката. Д-р Джонатан Петит ще отведе публиката назад в миналото, докато споделя какво разкрива човешката ДНК за произхода ни. Д-р Мартин Модер пък ще отправи поглед към бъдещето, докато разказва какво означава “оптимизация” на човешкия вид.

Ratio 2019 – есен ще се проведе на 10.11.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Есенното издание на форума се организира с подкрепата на Telenor и с финансовата и организационна подкрепа на Европейската космическа агенция. Повече информация за темите и билети може да намерите на https://ratio.bg/fall/.