Банково приложение пази британците от неразумни разходи

 

Интернет пазаруването и залагането в мрежата са едни от най-големите удобства на съвремието ни. Плащайки чрез своята дебитна или кредитна карта обаче, много хора не успяват да си направят правилно сметката и често харчат повече, отколкото могат да си позволят. Именно в тяхна помощ идва ново приложение на британската банка Barclays, позната на феновете на футбола у нас като основен спонсор на английската Висша лига.

 

Новият апликейшън за мобилно банкиране на финансовата институция e създаден с идея да помогне за ограничаване на непремерените разходи, като например залаганията в онлайн казината или на спортни събития. Отдавна е известно, че англичаните обичат да залагат на почти всичко, а с напредване на новите технологии играта на видеопокер или на слот машини от телефона напълно остави в сянка класическите игрални зали на Острова. Психолозите обаче определят поведението на поданиците на кралицата като доста рисково в тази посока, а експертите в онлайн казиното съветват играещите да бъдат внимателни, да са добре запознати с най-добрите стратегии за залагане, както и да се доверяват само на най-добрите и проверени места за игра в мрежата. И разбира се, да не прекаляват с неразумното залагане.

 

От Barclays обаче решиха да стигнат още по-далеч в опита за защита на своите клиенти, като станаха първата голяма банкова институция във Великобритания, която ще даде възможност на потребителите си чрез приложение да „изключат“ изцяло възможността за нежелани и прекалени разходи. Така, ако клиентът желае, той ще може да спре всякакви транзакции от своята сметка към и от сайтове за залагания, магазини за продажба на алкохол и дори към определени сайтове за покупки в интернет. И това ще може да става само за броени секунди от мобилното устройство.

 

Идеята на банката е по този начин клиентите сами да могат да се борят със своите зависимости, свързани с онлайн разплащането. Приложението стартира на 11 декември и позволява на клиентите на Barclays да контролират начина, по който използват дебитните си карти. Различните инструменти в него позволяват на хората да определят свои собствени ограничения за тегления от банкомат, да активират и замразяват своите карти или да ги предпазват от употреба с определени видове търговци на дребно. Общо до пет категории търговци ще могат да бъдат „изключени“ от разплащанията с новото приложение в зависимост от желанието на клиента.

 

 

Сред тях са сайтове за онлайн залагания, покупка на лотарийни билети, алкохолни напитки, заведения за поръчка на храна, барове, хранителни магазини и супермаркети, бензиностанции, уеб сайтове за интернет пазаруване и онлайн телефонни услуги. Според Barclays този блокиращ инструмент е създаден да защити уязвими клиенти, както и хора с психични проблеми. В тяхна помощ всяко плащане до изключена категория автоматично ще бъде отхвърлено, обясняват от банката.

 

Това приложение ще направи реална промяна в живота на хората, споделя Мартин Луис – ръководител на Института за финансово и психично здраве (MMHPI), който е един от съавторите на идеята за приложението. За създаването му банката работи в партньорство с MMHPI, която е осигурила научни изследвания и важни данни, свързани с разходите и психичното здраве на Острова. Според анализ на института, 24% от възрастните, които се борят с психични проблеми, реално имат и големи финансови затруднения. Съчетаването на тези два фактора водят до още по-лошо психическо състояние и по-дълбоки финансови проблеми, обяснява Луис. И отбелязва, че хората с психични проблеми са много по-склонни да пазаруват неконтролируемо, да употребяват алкохол или да дават пари за всякакви наглед дребни неща. А с оглед и на истерията около Брекзит в последната година, тези процеси се задълбочават.

 

Мартин Луис обаче си позволи и да критикува приложението, защото хората могат лесно и с няколко стъпки на премахват наложеното ограничение. Според учения много по-добър вариант е клиентите да имат поне 48 часа за размисъл и едва след това и след разговор с подготвен оператор да могат да правят тези промени. „Да, има възможност за подобрение в контрола, но не трябва да оставяме преследването на перфектното да пречи на оценяването на доброто“, посочи Луис.

 

На първо време това приложение ще може да бъде използвано от притежатели на дебитни карти, но създателите му твърдят, че ако се постигнат добри резултати с него, в близко бъдеще то ще се предлага и за кредитните карти.