БАИТ подкрепя Парижкия призив

 

 

Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ е сред първите, подкрепили и подписали Парижкия призив за доверие и сигурност в киберпространството. Тази подкрепа и влизането в списъка с подписалите заинтересовани страни трябваше да бъде заявена до края на миналата седмица.

Политическа декларация на високо равнище ще бъде обявена по-късно днес по време на Парижкия форум за мир, който се провежда във френската столица тази седмица.

Документът потвърждава някои основни принципи като приложимостта на международното право в киберпространството. Призивът позволява на всички заинтересовани страни да сигнализират за ясния си ангажимент да засилят сътрудничеството помежду си, да увеличат стабилността на киберпространството и способността им да предотвратяват най-значимите атаки.

По повод включването на БАИТ и важността на документа от Париж, Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, казва:

 „Вече сме приели достъпа до интернет като неотменимо човешко право. Киберпространството не е виртуална, а реална важна част от нашия живот. Необходимо е всички научени от човечеството уроци, принципи и конвенции в международните отношения, добри практики и механизми да обхванат и киберпространството, да допринесат за сигурността и стабилността в него.

Мощта и достъпността на информационните и комуникационни технологии дават условия за невиждани досега възможности за творчество и реализация, удобства и мащаб, прогресът зависи от тях. Но те могат да бъдат и инструмент за разрушение и злонамерени действия. Ние, българските ИТ фирми, съзнаваме своята отговорност и зависимост от осигуряване не само на удобство, богата функционалност и надеждност, но и на сигурност и доверие у всеки потребител. Готви сме и ще партнираме, ще бъдем проактивни и ще работим за реализацията на целите на Декларацията. Длъжни сме и можем да допринесем.“

Подкрепилите декларацията заинтересовани страни ще потвърдят желанието си да продължат да работят заедно, по-специално с цел:

          предотвратяване и по-бързо възстановяване от злонамерени кибер дейности;

          защита на общата достъпност и интегритета на интернет;

          съдействие за предотвратяване на злоумишлени намеси в политическите изборни процеси;

          съвместна работа срещу кражба на интелектуална собственост чрез употреба на ИКТ;

          предотвратяване на разпространението на злонамерени инструменти и техники;

          увеличаване на сигурността на ИКТ продуктите и услугите, както и на кибер хигиената;

          прилагането на мерки, за да се предотврати hack-back /обратна атака/;

          съвместна дейност за укрепване на съответните международни норми.

 

Очаква се, днес, в 15.55 CET френският президент Еманюел Макрон да представи официално и даде своята подкрепа на документа, а в 16.20 CET да бъде обявен и списъка с подкрепилите и подписали призива към момента.

С пълния текст на документа можете да се запознаете на страницата на Френското външно министерство.