5 технологии, които ни доближават до киберпънк филмитe

 

Напоследък не е трудно за читателите на научна фантастика да си помислят, че започваме да живеем в свят, който пресъздава популярни киберпънк произведения.

 

За незапознатите с това сай-фай течение във филмите и литературата, както и във видеоигрите, става въпрос за фантастичен стил, който акцентира върху агресивното развитие на информационните технологии и възходът на ИТ концепции като изкуствен интелект, роботика, нанотехнологии, виртуална реалност и бионика.

 

Хора обикалят улиците с роботизирани ръце или очи, дигитални татуировки и дрехи, а пространството над тях е изпълнено с десетки неонови екрани, показващи всевъзможни реклами. Добавете към това роботи – ченгета, виртуални проститутки и разбира се – вездесъщите технологични корпорации, които владеят всичко и са по-силни от правителствата – и ще получите типичната за киберпънк произведенията атмосфера.

 

Ето и няколко тенденции в развитието на технологиите около нас, които според мнозина ни доближават до това антиутопично бъдеще от романите и филмите.

 

Гласово разпознаване

 

В киберпънк произведенията машините най-често разбират какво им говорят героите, дори и да става въпрос за сложни фрази и нюанси в изказа. А с последните иновации в областта на гласовото разпознаване, това вече е възможно и в реалния живот. Днес ние можем да диктуваме през своя телефон фейсбук постинги, които да се изписват и да излизат под формата на текст. Както и да си говорим с персоналния асистент или с операционната система на настолния ни компютър.

 

Виртуалната реалност

 

Тази типична за киберпънк атмосферата технология днес се развива с все по-бързи темпове, благодарение на инвестиции на гиганти като Facebook, Microsoft, Google и Samsung. Очилата за виртуална реалност Oculus, придобити от Facebook, са само един от многото примери в това отношение. Очаквайте още много нововъведения в областта.

 

Онлайн хазартът

 

Макар и да не е сочен за особено футуристична технология, дигиталният хазарт заема важна част от атмосферата в киберпънк произведенията. А в реалния живет този сегмент също се развива с изключително висока скорост. Всевъзможни услуги за залагания, безплатни завъртания и какви ли още не опции са на разположение в интернет и съвсем не е случайно, че този тип сайтове доминират и рекламния пазар в интернет.

 

Дроновете

 

Тези летящи машинки вече са навсякъде около нас. Използват се за заснемане на видео и фото съдържание, за реклама, дори за филмова продукция. А все по-често както у нас, така и в други страни по света се провеждат и състезания с летящи дронове, които обединяват тази перспективна технологична концепция със спорта. Е, действително настоящото ниво на развитие на дроновете далеч не може да се сравнява с фантастичните сюжети в киберпънк романите и филмите, ве които често рояци корпоративни дронове следят съвсем автоматично улиците на градовете и са способни за броени минути да разпознаят лицето на главния герой и да го подгонят из футуристичните мегаполиси. Постепенно обаче сме се насочили в тази посока с перспективни иновации, позволяващи на дроновете да разпознават лица, да се движат сами и да изпълняват други автономни задачи.