Най-бързо развиващите се браншове в интернет

 

За никого не е тайна, че онлайн технологиите през последните години навлизат с все по-бързи темпове в живота ни и са на път да предефинират почти всички области от икономиката и обществото – от образованието и здравеопазването, през продажбите и рекламата, до финансите и производствените дейности.

 

Едва ли днес мнозина от нас могат да си представят живота си без интернет. Вече сме свикнали да четем новините през онлайн медии, да пазаруваме множество продукти през електронните магазини или сайтовете за групово пазаруване. Налага се обаче въпросът: кои ще са най-бързо развиващите се браншове през следващите години, които тепърва ще променят живота ни. В следващите редове можете да се запознаете с някои от най-динамичните сегменти, които много бързо печелят влияние в нета.

 

Чатботовете се превръщат в изключително перспективна технология, която е на път да предефинира редица сектори – от поддръжката, през привличането на нови клиенти, до тяхното последващо задържане. Този тип софтуерни роботи стават толкова иновативни и се развиват толкова добре, че е много възможно днес вие да сте си писали с такава машина през онлайн комуникационен канал на някоя банка или телеком, без дори да сте разбрали.

 

Макар и да не си го представяте като някоя от най-влиятелните технологии в мрежата, онлайн хазартът днес също е сред най-бързо налагащите се нови сектори. А очакванията са уебсайтове и предложения като онлайн слотове да се срещат все по-често в рекламните секции на останалите интернет проекти.

 

Добавената реалност (augmented reality) също е сред най-перспективните нови браншове, които са на път да станат осезаем фактор и да заемат важно място в живота ни. Тази футуристична технология включва приложения, които обединяват виртуално съдържание с реалния свят около нас – най-често през екрана на телефона, таблета или персоналния компютър. А това безспорно създава огромни нови възможности както за маркетинг и продажби, така и за забавление и достъп до информация.

 

Споделената икономика е друга бързо развиваща се област, която печели все повече почитатели. Зад това наименование, известно на англйиски като shared economy, се крият все по-голям брой платформи и услуги за споделяне на вещи, движими и недвижими имоти, време и всичко останало. Безспорно сред най-популярните подобни платформи са сайтът за споделяне на жилища Airbnb, както и мобилното приложение за споделено транспортиране Uber. Примерите обаче са стотици.

 

Видеоигрите

 

Вероятно и вие сте запознати с бързото развитие на видеоигрите през последните години. Този тип развлекателни продукти бързо надминават по популярност киното и все по-често нови гейм проекти печелят още през първия ден от своя пазарен релийз повече пари, отколкото една кино продукция печели през цялото си съществуване. А очакванията са гейм индустрията тепърва да става все по-влиятелна, благодарение на новите технологии и концентрирането на огромни средства в най-големите студия и издатели.