Съхранете спомените си интелигентно със Synology

Водещият доставчик на решения за съхранение на данни Synology има готов отговор на проблема със съхраняването на големи обеми от цифрови фотографии, тяхното индексиране и споделяне. Пуснатото наскоро напълно безплатно приложение Moments предлага впечатляващи интелигентни функции за класифициране на снимките по различни признаци и дава възможности на всички притежатели на Synology NAS да създадат собствена фото библиотека, в която търсенето е бързо и лесно.

Защо да съхраняваме снимките на собствено мрежово устройство

Повечето потребители на смартфони са свикнали да качват и споделят снимките си на облачни услуги, които са лесно достъпни от мобилното устройство. Макар тази практика да има своите удобства, тя налага и редица ограничения като лимитирано пространство за съхранение, рестрикции по отношение на резолюцията и големината на файловете и не на последно място липсата на всякакъв контрол върху физическото разположение на данните и тяхната защита.

Алтернативата пред потребителите, които се отнасят сериозно към колекцията си от фотографии и държат на качественото им съхранение, е изграждането на собствен сървър, който да им осигури необходимото пространство и пълен контрол върху достъпа при споделяне. Всички актуални модели NAS (Network Attached Storage – мрежов сторидж) на Synology предлагат вградени възможности за съхранение и преглед на снимки и видео от всяка точка, свързана към Интернет. Важен плюс в случая е и високата скорост до сториджа в рамките на локалната мрежа. Така дори при качване на стотици снимки наведнъж, това няма да изисква часове.

Клиентите на марката отдавна познават отличните възможности на приложението Photo Station, което предлага удобен начин за преглед на снимките заедно с подробна информация за параметрите и локацията на заснемането им. То се отличава също с богати възможности за контрол на правата при споделяне като например възможност за блокиране на географската информация и забрана на свалянето им на отдалечени устройства.

Нови интелигентни възможности с Moments

Новото приложение Moments надгражда тази чудесна основа с нови интелигентни възможности за индексиране на снимките, които са изключително удобни. И най-добрата снимка е безполезна, ако не можем да я открием, затова Moments прилага умни алгоритми за тагване на хора, места и обекти, които можете да прилагате и ръчно при желание. Автоматизираните алгоритми за индексиране работят много добре, така че след като ги приложените към старите си колекции от снимки, ще можете веднага да търсите по лице или тип обект (например куче), които присъстват в кадрите. След това до споделянето на вече намерените изображения, остава само един клик.

Synology Moments оптимизира и друг важен аспект, когато говорим за отдалечено разглеждане на изображения. Адаптивен алгоритъм се грижи за това да виждате най-доброто качество на миниатюрите и реалните кадри в зависимост от скоростта на връзката на отдалеченото устройство. Освен че пести време, това позволява много бързо ориентиране в големи масиви от снимки.

Съвместимост с облачни услуги

Потребителите, които вече съхраняват снимките си в някоя от популярните облачни услуги, могат лесно да ги синхронизират с локалния NAS чрез вградените за целта приложения. След това те автоматично ще бъдат индексирани и на разположение за търсене и споделяне.

Едно от основните предимства на собствения мрежов сторидж е, че капацитетът му лесно може да бъде разширен до значителни стойности. Така например моделите Synology NAS с две гнезда като „домашния модел DS218j могат да поемат до 24 TB, а тези с четири дискови слота – до 48 TB! Ако устройството първоначално е конфигурирано с по-малък диск, началната инвестиция е съизмерима с абонамента за облачна услуга за съхранение за около година.

Взискателните потребители, които искат да осигурят надежден и сигурен сторидж за своите снимки и отлични възможности за търсене сред тях, могат да изберат от многобройните модели на Synology, предлагани в България с 24 месеца гаранция.