Нова работна група ще създава уредба за дронове у нас

Новосъздадена работна група със съпредседатели зам.-министъра на транспорта Велик Занчев, зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Циков и зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков ще изготви предложение за нормативна уредба за използването на дронове на територията на България, информира технологичният сайт PixelMedia.bg.

Това става ясно от Заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Документът, с копие от който PixelMedia.bg разполага, показва, че първото заседание на работната група трябва да се проведе не по-късно от 30 дни от подписване на заповедта.

Членове на новата работна група са: Любомир Петров – Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, Асен Станоев – Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”, редица представители на военно-въздушните сили и други ведомства, доц.-д-р-инж. Пламен Петров – Технически университет София, д-р Димо Зафиров – Институт за космически изследвания и технологии, Александра Цветкова – управляващ директор на фондация Либре и др.

Членовете на работната група следва да се запознаят с документите за използване на безпилотни летателни апарати на Европейската агенция по авиационна безопасност (ЕААБ), след което да представят за утвърждаване проект на нормативна уредба за употребата на дронове у нас на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на вътрешните работи  и министъра на отбраната.

При необходимост съпредседателите имат право да привличат към работната група експерти от други държавни, общински и неправителствени организации, както и представители на частния сектор.

В момента у нас няма специфична нормативна уредба, регулираща летящите дронове и важат общите въздухоплавателни регулации.