Изненади още в първите кръгове на Световното първенство

 

По традиция световните първенства по футбол винаги са поднасяли големи изненади. Още от далечната 1950 г., когато Уругвай неочаквано за всички успява да спечели финалния мач срещу абсолютния фаворит Бразилия и то на легендарния стадион Маракана, отнемайки титлата под носа на кариоките, чак до отминалия мондиал отново в Бразилия, когато домакините бяха размазани изненадващо с от Германия със седем на нула.

 

България също е била част от тази тенденция. Нашият отбор успява например да впечатли всички още на мача на откриването на Световното първенство през 1986 година в Мексико, когато постигаме равен резултат с тогавашния световен шампион Италия. Наско Сираков успява да вкара един гол за едно на едно, записвайки първия български гол на мондиал. Осем години по-късно съдбата отново ни изправя срещу действащ световен шампион – този път това е Германия. Тогава Христо Стоичков и компания успяват дори да победят фаворита с резултат две на едно и голове на Стоичков и Данчо Лечков.

 

Както обичат да казват старите фенове – топка е, кръгла е и всичко може да се случи. Няма сигурни мачове и няма категорични фаворити и аутсайдери. Затова и едно от най-любимите занимания на феновете – залагане на Световното по футбол е толкова сложно и интересно хоби и истинските майстори в него са малко.

 

Тазгодишното издание на най-големия футболен форум отново не прави изключение и първите изненади вече са на лице. Хърватска успя да обезличи считания за един от фаворитите отбор на Аржентина и е на път да изпрати иначе звездната селекция на гаучосите у дома още преди етапа на директните елиминации.

 

Ако към този развой за Меси и компания прибавим и относително слабата форма на отявлени фаворити като Германия и Бразилия, можем да кажем, че още от сега става все по-сложно и интересно да се предвиди кой ще вземе титлата и дори кои отбори ще оформят финалната четворка.

 

Други изненади също не липсват. Ако за мнозина равните резултати, между Аржентина и Исландия при резулат едно на едно и между Бразилия и Швейцария при същия резултат може и да са закономерни, то за други тези мачове също могат да бъдат причислени към срещите с изненадващ развой.

 

Категорични изненади обаче определено са загубата на Германия от Мексико, макар и с минималното едно на нула, а в известна степен и победата на Сенегал над Полша със същия резултат. Срещи, които показват безапелационно, че силите в световния футбол отдавна са изравнени и на турнир по подобно ниво трудно може да бъде предвиден развоят на срещите.