9 любопитни факта за чантите, които трябва да прочетете

Истината е, че колкото и да обожаваме дрехите, обувките и грима, винаги ще обичаме чантите още повече. Все пак това е нещо много повече от аксесоар. Това е приятел, който ни съпровожда през целия ден, като споделя с нас своята елегантност и пространство. Но има толкова много неща, които не знаем за нашите любими чанти! Споделяме с вас няколко забавни и удивителни факти, които завинаги ще променят вашето възприятие за тези аксесоари.


2 от 10 луксозни чанти в търговската мрежа са имитации

Вероятно това ще породи малко съмнение у вас и ще побързате да огледате добре чантата до себе си. Абсолютен факт е, че в днешно време много жени попадат в капана на евтините реплики. Тези продукти могат да изглеждат красиви и стилни, но качеството им обикновено е ужасно. И в повечето случаи за опитното око е много очевидно, че чантата е просто фалшификат.


Лондонската марка H.J. Cave е произвела първата луксозна кожена чанта

През 1841 г. лондонската марка H.J. Cave произвежда първите малки и устойчиви чанти от дълготрайна кожа. Те са направени специално за семейството на един много успешен бизнесмен, Самюъл Паркинсън. Сега тези чанти могат да се видят в Музея на чантата в Амстердам.


Говори се, че в края на всяка година Луи Вюитон изгаря всичките си непродадени продукти

Предполага се, че ултра популярният моден дизайнер Луи Вюитон изгаря всичките си непродадени чанти в края на всяка година, за да избегне разпродажбите. Изглежда, че при разпродажбите с твърде ниски цени изключителното реноме на марката би могло да понесе големи щети.


Юда – първият собственик на чанта

Първият човек, споменат в писмен текст, който носи чанта, е Юда Искариотски. Библията го прави първият собственик на чанта в историята.


1985 е годината, в която е пусната първата унисекс чанта

Първата унисекс чанта бе пусната през 1985 г. от Miuccia Prada. Това е черна найлонова раница, която в момента е все още много модерна.


34,5 млн. долара струва най-скъпата чанта в света

“1001 Nights Diamond Purse”, създадена от House of Mouawad’s, е сертифицирана от Гинес като най-скъпата чанта в света. Цената й е шокираща за повечето обикновени собственици на чанти – 34.5 милиона долара.


Средностатистическата жена има 6 чанти

Колко чанти имате – 2, 3, 6 или повече? Изследванията показват, че жените не могат да се контролират особено успешно, когато става въпрос за чанта, която харесват. И 6 е средният брой чанти, които дамата има в гардероба си.


Железопътната линия накарала хората да осъзнаят, че трябва да измислят “чанти”

До изграждането на първата жп линия хората не се нуждаели толкова от практично и просторно нещо, в което да пренасят своите най-важни вещи. Когато хората започнали редовно да използват влака, те осъзнали, че се нуждаят от лек багаж, който е едновременно стилен и функционален. Ето как се ражда чантата.


Първоначално чантите са били мъжки аксесоар

Историята е много категорична за това. Мъжете били първите, които използвали чанти, за да пренасят нещата си наоколо. Дори древните египетски йероглифи изобразяват мъже с такива пособия.

 

Любопитно, нали? Вече обогатихте познанията си чантите… Единственото, което ви остава, е да си купите нова!