Видове матраци

Ако си търсите матрак, но сте объркани от множеството разнообразни видове и се чудите какво точно означават всички тези различни термини, попаднали сте на правилното място. Тук ще разясним основните моменти при различните видове матраци. 

 

Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак? 

 

Това са двата основни вида матраци. При еднолицевите е възможно да се използва само едната страна от матрака. Тези модели са с вградена рамка, а тя от своя страна влиза в отвора на леглото.

 

От друга страна, двулицевите матраци са наречени така, понеже за спане могат да се използват и двете им страни. За тяхната употреба обаче е необходима подматрачна рамка.

 

Латексови матраци

 

За производство на латексови матраци се използва синтетичен и естествен латекс, като двата вида се смесват в различно съотношение, според специфичния модел матрак. Този материал се характеризира с добра въздушна циркулация. Благодарение на това той запазва топлината на лежащото тяло през зимата и не запарва през горещите дни на лятото. Същевременно е отличен избор за всички, които боледуват от астма или алергии.

 

Латексовите матраци подкрепят гръбнака в правилната позиция и не напрягат тялото по време на сън, като са доста удобни.

 

Матраци от мемори пяна

 

Този материал е известен със свойството си да се нагажда към формите на тялото и да осигурява отлично удобство, без значение в каква поза спите. А след ставане материалът възвръща нормалната си форма.

 

Мемори пяната е изключително мек материал. Поради тази причина е необходима комбинацията му с други видове пяна за по-добра твърдост. Тя осигурява добра въздушна циркулация. Подходящ материал за хората с астма и алергии. Също така е добър вариант за всички, страдащи от проблеми с гръбначния стълб.

 

Пружинни матраци

 

Тук фигурират два основни вида пружини – Бонел и Покет.

 

Бонел пружинните системи са с конусовидна форма и биват свързани една с друга чрез тел. В някои случаи ядрата им се запълват с пяна. Важно е да знаете, че по-качествените матраци са с по-високи, по-дебели и повече на брой пружини. Осигуряват проветривост и издръжливост, а при това са на сравнително ниски цени. Минусът тук е че усещате движенията на спящия до вас.

 

Другият вид пружинна система е Покет. Тя се състои от отделни пружини, всяка от които е индивидуално поставена в специално “джобче” от текстил, а всички заедно са свързани чрез еластична връзка. Осигуряват добра поддръжка на тялото и отлична здравина. Същевременно са безшумни и комфортни – при някои модели зоните на комфорт са седем, а дори и могат да се намерят модели и с повече от седем.

 

Матраци от полиуретанова пяна

 

Тези матраци са не само евтини, но и удобни, като подсигуряват правилната позиция на тялото и отлично разпределение на тежестта. Важното при тях е пяната да е с повече пластове и с по-висока плътност.

 

Навити на руло матраци

 

Ако сте разглеждали матраците в интернет, навярно ви е направило впечатление, че при някои от тях фигурират думите “навит на руло”. Това всъщност се прави чрез пресоване, при което матраците наистина се навиват на руло, за да се пренасят по-удобно и по-лесно. Важното, което не трябва да се забравя в този случай, е че ако вашият матрак пристигне навит на руло, след като го разопаковате, той трябва да престой между 24 и 48 часа, без на него да се ляга, иначе могат да се появят деформации.