На каква възраст се ползва детска лятна количка

Лятната детска количка е удобна и лека, но можете да го използвате само в определена възраст. Ако детето е твърде малко, то количката ще бъде неудобна за него и дори може да навреди, така че е важно да спазвате възрастовите ограничения и правила.

Как да изберем детска лятна количка

Правилно подбраната количка е обещание за комфорт и здраве на детето. Има много видове и всеки има предимства и недостатъци. Една от тях е тежестта.

На каква възраст трябва да се ползва лятна количка?

Тази количка се различава от “люлката количка” или “бебешката количка”, тъй като е проектирана специално за удобни разходки. В нея бебето може да бъде в седнало положение, да изследва всичко наоколо и по този начин да опознае света.

Тези модели летни бебешки колички се различават с незначителната тежест, което е решаващият аргумент за повечето майки, особено тези, които живеят на последните етажи на сгради без асансьори.

Детските летни колички не са подходящи за новородени и малки деца в първите месеци от живота им. Това се дължи на факта, че гръбнак не е оформен и има опасност от изкривявания. Минималната възраст, при която детето може да бъде возено в детска количка е пет или шест месеца.

Повечето педиатри, дори препоръчват да се изчака, докато бебето не седне самостоятелно в тази поза.

Защо не можете да използвате детски колички по-рано?

Количките не са опасни, ако се използват в подходяща възраст. Ако събитията се ускорят, активната експлоатация ще предизвика кривина в гръбначния стълб. Причините за този подобен негативен ефект са няколко:

Наличието на нестабилно дъно. През първите месеци от живота си децата трябва да са в хоризонтално положение, а неравностите ще причинят дискомфорт и неизбежно ще променят положението на сядане и настаняване.

Недостатъчна амортизация. Летните колички са с малки колела и не са много стабилни. Те се разклащат по време на шофиране на неравни повърхности, а това може да не се хареса и дори да навреди на детето.

Недостатъчна защита. В повечето летни колички няма странични прагове, които да предпазват от вятъра.

Как да изберете подходящата детска лятна количка?

За да настаните бебето удобно в количката е важно да изберете правилния модел. Важни критерии са:

Сгъващ механизъм. Първата опция е “книга” (когато е сгъната, моделът прилича на книга). Вторият вариант е бастун (когато сгънете, страните й се приближават и се свързват, така че дизайнът прилича на дълъг бастун). “Книгите” са много по-надеждни, но по-тежки.

Информацията, посочена от производителя трябва да предостави всичко важно за продукта: експлоатационни характеристики, възрастови ограничения, предпазни мерки.

Положения на облегалките. За бебето 6-8 месеца, изберете модел, който поема хоризонтално наклонено положение, така че да има място и за почивка или сън. Количката може да има от две до четири позиции.

Амортизацията се осигурява от колелата. Ако те са еластични и големи, тогава бебето няма да се разклаща дори когато се разхождате по груб път. Малките пластмасови колела няма да осигурят правилна работа и удобства, нито за вас, нито за детето.

Дръжка. Възможността да се движите ще ви позволи да промените позицията на детето. Така то може да гледа напред или към майка си.

За лятото си струва да вземете количка с широка и покриваща седалката на козирката, за да предпазите от лъчите на горещото слънце в горещо време.

Капакът е необходим аксесоар, който предпазва в хладния сезон, а колкото по-плътен е, толкова по-добре.

Ограничители и колани – те няма да позволят на детето да падне, ако случайно се придвижи напред или загуби равновесие.

Цветът и шарката са по-малко важни, но ярката лятна бебешка количка ще бъде интересна за бебето. Най-добре е да се избягват примамливи и наситени нюанси, защото оказват негативно влияние върху нервната система.

Кога и как да ползвате детската количка?

Тези модели колички са предназначени за ползване в топло време. Те са създадени, за да е удобно за малко дете возенето. Следователно, оптималното време за това е началото на пролетта.

За детето на шест месечна възраст е по-добре да легне, така че гърбът му да не се напряга и да не се уморява.

Ако бебето е на възраст 8-9 месеца, позицията с наклон или седене, за кратко е подходящ вариант.

На една година детето седи по-дълго и започва да се опитва да прави първите стъпки. Щом започне активно да ходи, тази количка ще му е удобна и за запазване на равновесие.

 

Лятната количката не се препоръчва ако бебето е малко. Изберете правилния модел и следвайте прости правила за експлоатация.