9 нови идеи за уеб бизнес

В Интернет непрекъснато се появяват нови и нови възможности за стартиране на бизнес, със или без сериозен първоначален капитал. Отворените платформи за изработка на уебсайтове като WordPress дават възможност на всеки желаещ да си създаде сайт, а платформи за електронна търговия като Shopiko позволяват лесно стартиране и на онлайн магазин. Сайтовете за публикуване на видео, платформите за самиздат, социалните мрежи – това са само част от множеството нови инструменти, позволяващи на всеки предприемчив онлайн потребител да започне да печели по интернет. По-долу ще откриете подборка на най-актуалните нови идеи за стартиране на онлайн бизнес през тази година, събрани от българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.

 

Електронен магазин

 

Създаването на онлайн магазин не е новост, но продължава да е една от най-добрите опции да започнем онлайн бизнес. Сегментът на електронната търговия продължава да нараства в целия Европейски съюз и България не прави изключение. Вече дори и в нишови сектори като пътната помощ или ремонтът на покриви фирмите продават услугите си онлайн, а множество търговци търсят нови партньори в онлайн пространството и са готови да предоставят изгодни условия, ако решите да препродавате стоките им. Сред най-бързо развиващите се подсегменти при онлайн продажбите са търговията с дрехи, компютри и смартфони, автомобили и стоки за дома.

 

С дигитални платформи като Shopiko вече всеки желаещ може да се сдобие с онлайн магазин без първоначална инвестиция – заплащайки единствено малка месечна такса. Това обаче не означава, че този бизнес може да се развива без усилия и инвестиции. От ключово значение си остават добрата поддръжка седем дена в седмицата, качественото обслужване на клиентите, логистиката, както и ефективният маркетинг, включително оптимизация за търсачки, присъствие в социалните мрежи и др.

 

Дропшипинг продажби

 

Този модел е разновидност на електронната търговия, при която вие само препродавате във вашия сайт стоките на друг доставчик, без да се налага да ги държите на склад и да ги изпращате на клиента. Когато вашият онлайн магазин регистрира поръчка, просто препредавате данните за нея на доставчика, който изпраща стоката на клиента. След това той ви отчислява вашия процент от сделката. Този модел е особено подходящ за начинаещи онлайн предприемачи, които не могат да си позволят да закупят стока, да наемат склад и да изпращат стоките до клиентите.

 

Самоиздаване на книга

 

Редица онлайн платформи вече предлагат възможност на начинаещите писатели да си самоиздадат електронна книга (т.нар. self-publishing). Истината е обаче, че за това не ви трябва специална платформа, защото можете да го направите и сами на собствен уебсайт или под формата на мобилно приложение. Всичко, от което имате нужда, е един WordPress сайт и разбира се – да сте написали книгата си. Не е зле също да помислите за другите важни елементи от издателския процес – корекция и редакция на книгата, визуализация и т.н. След това вместо да търсите издателство или сами да печатате някакви бройки от изданието, можете да го пуснете онлайн в собствен сайт или в някоя популярна платформа за самиздат. А може и да инициирате процес по т.нар. „споделено финансиране“ (crowdfunding) на книгата си, за да сте сигурни, че ще съберете купувачи, преди да я издадете.

 

Станете влогър

 

Видео – блогърите (или влогъри) са новите звезди и напоследък дори в България някои от тях се радват на по-голям брой фенове от артистите, изявяващи се в традиционните медии. Работата на влогъра е да създава интересно, полезно или забавно съдържание под формата на клипове в YouTube или други онлайн видео платформи, както и да общува със своите фенове на различни събития. Ако е достатъчно популярен, той може да привлича спонсори и да печели сериозни суми от реклама.

 

Фирмен каталог

 

Онлайн каталози с фирми има много, но и много дружества продължават да си плащат на този тип сайтове за присъствие на техните страници. Предимството на подобни фирмени каталози е, че обикновено са по-добре индексирани в интернет търсачките от собствените сайтове на фирмите и включват разнообразни инструменти за представяне на тяхната дейност. Освен това когато веднъж дадена фирма се регистрира в каталога, през следващата година не е трудно тя да бъде убедена да си поднови абонамента. Което прави онлайн каталозите източник на постоянни приходи.

 

Виртуален асистент

 

Дори и да нямате познания в специфична сфера като дизайн или програмиране, вие можете да стартирате малък бизнес, предлагайки на практика всяка неквалифицирана дейност. Винаги можете да откриете заети хора, които търсят някой да им подготви и принтира документи, да преведе текстове, да закупи офис консумативи или да занесе важен договор на клиентите им. Създайте си уебсайт, който ви представя като виртуален асистент, опишете услугите, които предлагате и цените за тях, след това разпространете информация за вас във форумите и социалните мрежи. Можете да добавите също услуги като търсене на информация в интернет, плащане на сметки към ютилити компании и т.н.

 

Продажба на дигитални продукти

 

Да имаш интернет бизнес не означава непременно да продаваш физически продукти. Всъщност търговията с дигитални стоки може да се окаже много по-лесна за стартиране и по-достъпна като начална инвестиция. Независимо дали става въпрос за софтуерни програми, видеоигри, електронни и аудио книги, обучения или лекции – продажбата на дигитално съдържание може да ви донесе сериозни приходи, без да се налага да комуникирате с куриери и да поддържате склад.

 

Сайт за коментари

 

Всички сме свикнали с коментарите под статиите в онлайн медии, които позволяват на всеки читател да даде мигновена обратна връзка на автора и на практика разширяват, а понякога и обогатяват медийното съдържание. Колко пъти обаче ни се е случвало да искаме да изкоментираме и статия, публикувана в хартиен вестник или списание? Една оригинална бизнес идея е създаването на сайт, в който всеки желаещ би могъл да коментира статия, която е прочел в печатните медии. За целта е достатъчно просто даден читател да сподели заглавие от печатно издание и да напише коментар под него, а останалите – да продължат дискусията със собствени мнения по темата.

 

Сайт за архивиране на линкове

 

Интернет е необятно пространство и всички ние ежедневно откриваме всевъзможни статии, страници и други връзки, които нямаме време да прочетем веднага, а искаме да си запазим за по-късно. Този проблем може да бъде решен чрез създаването на уебсайт, който позволява на потребителите да си съхраняват и подреждат хиперлинковете, които ги интересуват. И когато имат свободно време, просто да отворят своя профил в сайта и да получат лесен достъп до всичките си линкове.