Юсейн Болт става футболист във виртуалния свят

За шестнадесета поредна година, запалените по футбола геймъри ще имат възможността да изживеят спортните си мечти върху виртуалния терен в играта Pro Evolution Soccer (PES). В нея те ще могат да преиграят лично важни срещи от световните шампионати пред конзолата или компютъра си и да докажат на себе си и на света, че са новите суперзвезди в една от най-техничните и комплексни спортни игри на пазара.

Започнал пътя си към залата на игралната слава през 2001 година, PES успя да създаде около себе си практически непоклатимо ядро от верни фенове – доста рядко явление в динамичния свят на гейминга. Фенове, които остават верни на поредицата и до днес, благодарение на което футболният симулатор на японската компания Konami заема една от челните позиции в класацията с най-добре продаваните игри на всички времена, изпреварвайки многомилионни франчайзи като The Legend of Zelda, Battlefield, Resident Evil, Halo, Gran Turismo и Tomb Raider.

Затова и премиерата на новото издание Pro Evolution Soccer 2018 за пореден път беше съпроводена с хвалебствия от страна на критиката, награда за най-добра спортна игра на изложението Gamescom 2017. Играта направи своята премиера на 14 септември и очаква бъдещите звезди на виртуалния терен в магазините на единствената специализирана верига за компютърни и видеоигри у нас Pulsar Games.

Премиерата на PES 2018 за мнозина е събитие, съизмеримо с важен футболен шампионат. А ако се съмнявате, че подобно сравнение е уместно, ще добавим, че Диего Марадона и Дейвид Бекъм са сред звездите, превърнали се в посланици на новата игра, а нейната обложка ни посреща с лицето на неудържимия Луис Суарес. Друга любопитна подробност е, че в новото издание на PES на футболния терен ще се появи и още една доказана легенда … позната от доста по-различен спорт, а именно – Юсейн Болт. Споделял нееднократно амбициите си да се пробва във футбола, след като приключи с леката атлетика, олимпийският рекордьор логично е най-бързият играч в PES 2018, изискващ тотално различна тактика и контрол в сравнение примерно с Неймар.

Към това се добавят очакваните подобрения във визията и геймплея, както и емоцията, която Pro Evolution Soccer винаги е носил със себе си – усещането за игра, създадена с истинска любов към футбола, към малките детайли, към спортния хъс. Игра от фенове за фенове. Игра, в която – както гласи официалният слоган – се създават легенди.

По-долу ще ви запознаем и с основните промени и нововъведения спрямо миналогодишното издание, превръщащи PES 2018 в достойно попълнение в легендарния франчайз, а според много критици и играчи – и в най-доброто Pro Evolution Soccer заглавие изобщо?

Играта включва подобрени и преработени механики и скорост на действието. Възможността за стратегически дрибъл дава на играча по-добър контрол над ситуацията и му позволява да изпълнява сложни защитни отигравания. За последното спомага най-вече революционната технология Real Touch +, базирана на реалистичното физическо взаимодействие между топката, терена и отделните играчи. Различните футболисти притежават различни умения с топката и следва да бъдат направлявани по свой собствен уникален начин.

Друга технология, която прави новото издание различно, е Real Capture, придаваща максимален реализъм в движенията на играчите и детайлността на моделите и заобикалящата среда. Магията за пореден път е в малките детайли – дъхът на футболистите през зимата, динамичното осветление и раздвижените сенки, развълнуваната публика, разпръсващата се вода.

В режимите на игра се завръща популярният Random Selection Match, даващ възможност на впусналите се в онлайн или офлайн битка приятели да изберат любимите си клубове или национални отбори, но уловката е, че играта поставя на съответните позиции играчи, избрани на случаен принцип в името на допълнителната тръпка. Докато сме на вълна мултиплеър, Pro Evolution Soccer 2018 ще предложи и изцяло нов кооперативен режим за двама или трима играчи, които да изведат заедно отбора си до върховете на славата.

Интерфейсът на менютата е изцяло обновен и забележително по-удобен от преди. Това прави Master League режима, поставящ играча в ролята на мениджър, който трябва да създаде свой собствен футболен отбор, да провежда интервюта, да трансферира играчи и да организира предварителни срещи. В резултат удоволствието от този крайно пристрастяващ режим се е повишило забележително, а цялостното усещане, че PES се отърсва от някои остарели елементи в презентацията си и се превръща във все по-модерна игра е ясно забележимо.

Официален трейлър:

https://www.youtube.com/watch?v=9jlAFCkBadM&feature=youtu.be