iGreet създаде платформата за добавена реалност scanAR

 

Българската стартираща фирма iGreet, която развива собствена технология за добавена реалност (AR – augmented reality), създаде първата българска платформа, улесняваща компании и други организации да реализират собствени augmented reality проекти. Тя се нарича scanAR и представлява своеобразен скенер за добавена реалност, достъпен чрез мобилно приложение за операционните системи iOS и Android.

 

Платформата позволява на бизнеса да създава свои кампании с добавена реалност, като интегрира мултимедийно съдържание към всевъзможни материали – визитки, брошури, каталози, плакати, рол банери, продуктови опаковки и други по-оригинални носители. По този начин бизнесът може да се възползва от един изцяло нов маркетингов канал, предоставящ редица нови възможности за комуникация с потребителите. Платформата е лесна за употреба и разполага с редица допълнителни функционалности като заснемане на скрийншот или споделяне на изживяването в социалните мрежи.

 

Технологията „добавена реалност“ (augmented reality) обединява физическия свят около нас с виртуалната реалност, добавяйки дигитално съдържание или информация към реалната картина, гледана през телефон, таблет или друго устройство. Добавената реалност съществува от десетилетия, а едни от първите примери са виртуалните линии за засада при излъчването на футболни срещи и виртуалният фотофиниш при лекоатлетическите състезания. С навлизането на смартфоните обаче приложенията на тази технология се увеличават значително и днес тя е буквално в джоба на милиони потребители по света. През последните месеци някои от най-големите технологични компании анонсираха плановете си за навлизане в augmented reality сегмента, а очакванията са броят на потребителите на такива услуги да достигне 1 милиард през следващите четири години.

 

Интересът на водещи технологични гиганти към добавената реалност е показателен, че предстои сериозен ръст в този сегмент. Нашата цел е да се позиционираме в него като разработчик на универсална платформа, позволяваща на всеки желаещ да се възползва от тази перспективна технология. Augmented reality може значително да повиши конкурентоспособността на една компания и желанието на екипа ни е да направим технологията достъпна както за големите, така и за всяка малка или средна фирма. Планираме постепенно да наложим scanAR и на международния пазар“ – споделя Вичо Димитров, основател на iGreet.

 

scanAR вече се използва от някои клиенти на iGreet, включително един от водещите производители на шоколадови и захарни изделия у нас Престиж 96, който е създал интерактивна опаковка за своите популярни вафли „Ная“. iGreet е известна също и със своите картички с добавена реалност, които „оживяват“, гледани през екрана на смартфон или таблет. Припомняме, че инвеститори в компанията са българският фонд за рискови инвестиции Eleven, както и популярният американски инвеститор Тим Дрейпър. Повече за платформата scanAR можете да научите на www.scanar.co