Diabetes:M с награда за най-добро приложение от Webit

Софтуерната компания за здравни технологии Сирма Медикъл Системс АД получи престижна награда от фестивала WEBIT Sofia 2017 в категорията „Най-добро мобилно приложение за здравословен начин на живот и хранене“. Отличието беше присъдено на иновативното мобилно приложение за управление на диабетното състояние – Diabetes:M. Призът беше връчен от Хила Коен, ръководител направление Частен сектор и партньорства, към Innovation Accelerator, the World Food Programme. Сирма Медикъл Системс е част от Сирма Груп Холдинг.

Тържествената гала церемония по награждаването се състоя в София Тех парк, на 25 април, като част от Webit Festival – водещ форум за дигитални технологии и иновации в Европа.

Diabetes:M е насочено към пациенти, страдащи от диабет – заболяване №3 в света. Към 2016 г. в световен мащаб с него са регистрирани 422 милиона души, а прогнозата  е за удвояване на засегнатите до 2025 година. Разходите за лечение на диабет възлизат на 825 млрд. щ. долара годишно.

Приложението беше избрано за победител от жури, в което участваха повече от 20 технологични и здравни експерти от цял свят. Сред тях бяха професор Шафи Ахмед (Shafi Ahmed) и д-р Лиза Латс (Lisa Latts). Професор Ахмед е сред най-известните хирурзи в света и първия, който е извършил серия от операции посредством технологии за виртуална реалност. Лиза Латс е вицепрезидент на IBM Watson Health – един от най-авангардните проекти на IBM в областта на здравеопазването, базиран на технологии в областта на изкуствения интелект.

Тази година, изданието на фестивала събра в София над 5000 посетители, от повече от 90 страни. Над 300 лектори споделиха своя ценен опит, с цел да помогнат на компаниите да се адаптират към технологичните тенденции, които драстично ще променят живота ни в следващите няколко години.

“Ние сме много горди от престижното отличие, връчено на един от най-престижните форуми за иновации и дигитални технологии в Европа. Нашата главна цел е да усъвършенстваме Diabetes:M и да улесним потребителите на услугата да управляват ежедневните дейности по обслужване на своето диабетно състояние, като им помогнем да живеят по-здравословно и пълноценно” – сподели Росен Върбанов, Изпълнителен директор на Сирма Медикъл Системс АД.