Samsung купува Harman за $8 млрд

Samsung Electronics обяви, че купува производителя на качествена аудиотехника Harman, притежаващ известните марки JBL, Harman Kardon и AKG. Сделката е оценена на 8 милиарда долара (при $112 за акция). Samsung ще плати цялата сума с парични средства – това е най-голямата покупка в цялата история на южнокорейската компания.

С появата на автомобили с достъп до интернет, все повече технологични компании започнаха да проявяват интерес в тази област. В миналото Samsung предлагаше собственото устройство Connect Auto, което се включват към порта OBD II и разширява възможностите на автомобила, като събира различна статистика, прави диагностика и получава различни съвети за ремонт и обслужване на автомобила. Samsung явно има сериозни намерения по отношение на автомобилния пазар и дава ясно да се разбере, че конкуренцията от страна на Google и Apple не го плаши.

В Samsung Electronics са уверени, че Harman ще помогне на компанията да излезе в челните позиции в автомобилната индустрия, за която последната разработва информационно-развлекателни системи и съпътстващи технологии.

Освен това, Samsung отбелязва, че нейният опит в областта на дисплеите, потребителските интерфейси и полупроводниците ще даде “огромни възможности” на автомобилния бизнес на Harman. Последната неотдавна даде обещание да удвои доходите си в близките пет години. Напоследък компанията подписа няколко големи договора с редица автомобилни компании, сред които Fiat Chrysler и General Motors. Към 30 юни Harman вече имаше поръчки за $24 млрд.