Sony Mobile отваря първи нов завод от 20 години насам

Sony Mobile обяви, че ще отвори първи нов завод за мобилни телефони от 20 години насам, потвърди шефът на мобилното подразделение на компанията.

Японският гигант отчете доста слаби финансови резултати за последното тримесечие, включително спад с 16.3 процента в приходите и оперативни загуби от 188 милиона долара. Това на свой ред доведе до спекулации относно бъдещето на Sony Mobile, като една от споменаваните възможности бе и продаването на смартфон бизнеса.

Засега обаче компанията очевидно не е готова да се раздели с това свое подразделение и дори ще го подкрепи с нов завод за смартфони през 2016 г. Заводът ще произвежда основно чипове и ще се намира в Тайланд. Инвестицията е на стойност някоко милиарда йени, а капацитетът на завода е да произведе десетки милиони продукта на година.

През юли 2015 г. шефът на Sony Mobile Хироки Тотоки обвяви, че компанията “никога няма да се откаже от мобилния бизнес”, но пък наскоро изпълнителният директор на Sony Каз Хирай не бе толкова убеден. Към момента Sony Mobile държи 17.5 процента от пазара на смартфони в Япония, но по-малко от 1 процент от този в Съединените щати.