Идва сериозен спад в смартфон продажбите на Samsung

Въпреки че Samsung все още е на първо място когато говорим за пазара на смартфони в света, изглежда износа им на устройства спада, коментира SmartNews.bg.

Според пазарната проучвателна компания TrendForce, Samsung може би предстои да отчете първия си годишен спад в продажбата на умни устройства тази година. Въпреки всичко, специалистите очакват спад от само 1%, което ще остави Samsung с предполагаеми 323,5 милиона продадени устройства за 2015 г.

Според TrendForce, корейската компания не губи от флагмани. Точно обратното – огромната конкуренция в бизнеса с устройства от нисък и среден клас бута Samsung назад. Главните виновници за това са компании като Xiaomi и Huawei, вторите от които отчитат 40% увеличение на печалбите за последните 12 месеца. Освен това, разрастващият се пазар в Индия поглъща голямо количество бюджетни устройства произведени там или в Китай.

Все още се очаква Samsung да отчетат обща печалба от 6,3 милиарда долара за третото тримесечие на 2015 година, което е 80% повече от предходната. Това все още осигурява доминантното първо място на компанията сред най-големите производители на умни джаджи с 24,6% от пазара. Apple са на второ място с 13,7%, като техният дял е паднал от 15,4%. Останалите гиганти от челната петица са китайски – съответно Huawei, Xiaomi и Lenovo.