Android 6.0 идва другата седмица

На Nexus събитието тази вечер Google обяви, че новата версия на мобилната операционна система, Android 6.0 Marshmallow, ще бъде пусната в световен мащаб следващата седмица, пише Smartnews.bg.

Без изненада, тя първо ще е налична за Nexus устройствата, а за останалите модели предстои да бъдат разкрити точни дати.

Android Marshmallow предлага редица подобрения, като тозу път Google залага основно на стабилност, производителност и по-добро потребителско изживяване. Една от новите функции е Doze, при която устройството спира работа, когато засече, че не е използвано за дълъг период от време. С нея се цели подобряване в живота на батерия.

На официалното събитие днес Google официално представи дългоочакваните Nexus устройства – Nexus 5X и Nexus 6P. Първият от тях е изработен съвместно с LG, a вторият с Huawei.

Nexus 5Х идва с 5.2-инчов IPS LCD дисплей с резолюция 1080 х 1920 пиксела, 6-ядрен процесор Snapdragon 808 с тактова честота от 2.0GHz, 2GB RAM и избор между 16 и 32GB вградена памет. Не е наличен слот за microSD карта. Смартфонът е с последната версия на мобилната операционна система на Google – Android 6.0 Marshmallow. Капацитетът на батерията е 2700 mAh. Устройството може да работи с мрежата Project Fi на Google.

Nexus 6P е направен от алуминий, който се използва при някои въздухоплавателни средства. Той е с дебелина от 7.3 мм, височина 159.3 мм, ширина 77.8 мм и тегло от 178 грама. Устройството е с 5.7-инчов AMOLED дисплей с резолюция 1440 х 2560, а гъстотата на пикселите е 518ppi. Екранът е със защита Gorilla Glass 4.