Аpple Watch стана жертва на татуировките

Apple обяви, че някои от функциите на умния часовник Apple Watch не работят добре, когато устройството е поставено върху татуирана кожа.

Много потребители в Reddit, Twitter и други социални мрежи се оплакват, че часовникът губи връзка и показва погрешни данни за пулса, когато е поставен върху тъмна татуировка, предаде Mobile Bulgaria.

Това може да се окаже много досадно, тъй като устройството изисква въвеждането на PIN код, когато помисли, че не се намира върху ръката. При светлите татуировки проблемите са по-малко, а причината за това се крие в сензорите на Watch.

Apple предупреждава на сайта си, че при малка част от хората устройството не отчита пулса както трябва и в определени случаи не може да измери каквито и да било стойности.

Това обаче е недостатък, от който страдат повечето устройства с оптичен сензор за пулс.

В Apple Watch се използва комбинация от зелен LED източник на светлина и чувствителни на светлина фотодиоди. Кръвта абсорбира зеления цвят и степента на поглъщане зависи от преминаващото през кръвоносните съдове количества. Така когато спортуваме то е по-голямо, а освен това намалява между ударите на сърцето и до диодите достига по-малко светлина. Затова и пигментите в татуировките могат да затруднят значително точността на отчитане на пулса.

Компанията посочва татуировките като фактор, влияещ върху работата на Apple Watch и дори съветва за най-точен резултат да се използва външен сензор за пулс.