Apple ще прави соларен парк за 850 млн.

Apple ще инвестира 850 милиона долара, за да построи нов соларен парк на площ от над 5,2 кв. км в Монтерей, щата Калифорния.

Част от произведената енергия ще осигури функционирането на новия централен офис на Apple, пише The Verge, цитиран от “Фокус”..
 
“Ние от Apple знаем, че климатичните промени са реалност. Времето на говоренето отмина и сега е време за действия”, казва изпълнителният директор на компанията Тим Кук.
 
Според него това не само е единственият правилен начин на действие, но и в резултат с течение на времето ще се генерират значителни спестявания.
 
Apple изгражда слънчевата централа в партньорство с фирмата First Solar. Toва е компанията, от която Apple закупи огромна производствена база в Аризона.
 
Предполага се, че там ще бъде създаден информационен център, захранван със слънчева енергия. Според предварителните изчисления новият соларен парк ще генерира 130 мегавата електричество, което е достатъчно да захрани 50 000 средни американски домакинства.
 
Централата изцяло ще покрие енергийните нужди на Apple в Калифорния.
 
25-годишният договор е „най-мащабното споразумение в бранша, осигуряващо възобновяема енергия, чийто краен потребител е компания“.
 
Природозащитните организации реагират положително на новината.