Google почва нови тестове на коли без водач

Google представи първия напълно функционален прототип на своята кола без шофьор, съобщава БГНЕС.

Първата версия на автомобила получи критики, защото прилича на играчка полицейска кола. Вторият прототип също прилича на детска полицейска количка. Компанията ще тества колата през коледните празници и се надява следващата година тя да излезе на пътя. “Ще прекараме коледните празници в тестове на нашата опитна писта. Надяваме се колата да стъпи на улиците в Северна Каролина догодина“, съобщават от Google.

След тестване на автономните автомобили по повече от милион километра обществени пътища, инженерите на Google направиха софтуера, който ги управлява малко по-агресивен.

Това означава, че колите ще могат да преминават през кръстовища. Освен това колата ще може да се приближава повече от препоръчителното до колата пред нея, за да не може други автомобили внезапно да се вмъкнат пред нея. Макар че препоръчителната дистанция е определена, за да може човек да реагира в опасни ситуации и да има време, за да спре, според експерти автономните автомобили реагират незабавно и затова може да карат по-близо до предната кола. Google тества няколко автомобила без шофьор по американските пътища с екип от шофьори, специалисти по безопасно шофиране, които стоят зад волана, готови да реагират, ако нещо се обърка. По-рано тази година компанията представи нова версия на колата си без шофьорски волан.

Google планира да създаде около 100 прототипа на колата и ще започне да ги тества по пътищата в САЩ, но не се очаква те да бъдат достъпни за търговски цели до 2017 г.