Компаниите търпят все повече загуби от кибер атаки

Повече от 80% от световните лидери в сферата на сигурността на данните вярват, че външните заплахи нарастват, а 60% от тях смятат, че компаниите им понасят все повече загуби от кибер атаки, според изследване на IBM.

Проучването IBM Chief Information Security Officer  посочва, че важен компонент за справянето с проблемите в сигурността са технологии като Big Data, облачните и мобилните услуги.
 
Третото годишно издание на проучването IBM CISO е базирано на отговори от 138 задълбочени интервюта с висши мениджъри по информационна сигурност на различни компании. То цели да установи как организациите се защитават срещу кибер атаки в момента. 40% от тях определят външните заплахи като най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справят, а на второ място (15%) посочват затруднения с регулациите от страна на правителствата.

Резултатите показват, че 70% от лидерите в информационната сигурност вярват, че компаниите им притежават добре развити технологии, които се фокусират върху предотвратяването на прониквания в системите, откриване на зловреден софтуер и сканиране за слаби места в мрежите им. Въпреки това почти половината от респондентите определят прилагането на нова защитна технология като основен фокус на компанията си. Предотвратяването на изтичане на данни, защитата на облачните системи и мобилните устройства са другите области, които се нуждаят от подобрение според мениджърите по информационна сигурност.