Нов екран дава повече живот на батерията на телефона

Представете си да не е необходимо постоянно да намаляваме нивото на яркост на дисплея си, само за да запазим живота на батерията на сматртфона си за по-дълго.

Всеизвестно е, че осветяването на екрана е един от основните консуматори на енергия от батерията на телефона. Голяма част от това се дължи на един специфичен компонент на екрана, наречен поляризатор.

Светлината се насочва във всички посоки, което математически може да се раздели на две основни части, перпендикулярни една на друга. Поляризаторът в сегашните LCD екрани допуска преминаването на само една от тези две светлинни групи, като по този начин се губи най-малко 50% от светлината.

А на практика повечето поляризатори губят дори много повече светлина.

В проучване, публикувано този месец в Optica, изследователи съобщават, че са създали нов поляризатор с много по-висока енергийна ефективност.

Учените са установили, че гравирането на 3D наномащабна схема върху парче силиций дава възможност на поляризатора да взаимодейства със светлината, а също така и да я управлява. Въпросната схема позволява преминаването и на двете светлинни групи, перпендикулярни една на друга, през поляризатора: когато инфрачервена светлина преминава през поляризатора, схемата допуска първата група светлина да премине, а също така и завърта на 90° своя двойник от перпендикулярна светлина, като по този начин тя също преминава през поляризатора.

Учените докладват за успех от 74% максимална ефективност на поляризатора.