Google премахва личните данни на потребители от ЕС

Google започна изпълнението на решението на Европейския съд, според което компанията е длъжна да премахне линковете към личните данни на потребителите от търсачката си, ако самите потребители изискат това. Компанията добави към условията си за ползване “Заявка за премахване на резултати от търсенето”, която премахва линковете към личните данни, но не и сайтовете, в които те се намират. 

За да направите това трябва да дадете обяснение защо намирате, че тези страници предлагат остаряла или неподходяща информация, както и да представите валиден документ за самоличност. Ако искането ви бъде прието, Google ще острани линковете като на тяхно място ще се показва специлано съобщение. От компанията не бяха доволни от решението на съда и коментираха, че това представлява жертване на правото на достъп до информация за сметка на правото на неприкосновеност на личните данни. 

Все пак това изглежда като стъпка в правилната посока за тези, които не искат данните им да бъдат обществено достояние. А всички, които са извън ЕС, засега могат само да завиждат.