Пенсионирането на XP вдъхнови Qihoo 360

Докато пристрастените фенове на Windows XP виждат в пенсионирането на култовата операционна система истинска лична драма, китайците, известни с това, че могат от всичко да направят бизнес, видяха нова възможност. Един от най-големите китайски производители на защитен софтуер, Qihoo 360, разработва безплатен софтуер, наречен “XP Shield”, който засега е достъпен само за китайските потребители.

“XP Shield” се превърна в един от най-големите проекти на фирмата, чиито продукти се ползват от над 470 милиона потребители. Вчера от компанията обявиха, че “XP Shield” е бил изтеглен от над 200 милиона от тези потребители.

Според статистиката Windows XP все още е много популярен в Китай. Операционната система има дял от 70% на местния пазар. Очаква се, че над 2/3 от Китайците няма да сменят операционната си ситема, въпреки прекратяването на поддръжката.

От компанията заявиха, че ще продължат да развиват “XP Shield” въпреки че Майкрософт настоява потребителите да преминат към по нова версия на Windows. “Искаме да дадем възможност на потребителите сами да решава каква операционна система да ползват” каза Sun Xiaojun, софтуерен инженер във фирмата.