Apple се разделя с водещ интерфейс дизайнер

Водещият дизайнер Грег Кристи напуска Apple. След като прекара две десетилетия в компанията и създаде любимия на милиони потребители по целия свят оригинален интерфейс на iPhone, Кристи ще се оттегли. Новината бе частично потвърдена от компанията пред сайта 9to5mac.com.

Напускането на Кристи идва в крайно неподходящ момент, предвид продължаващата съдебна битка с основния конкурент Samsung. Името на Грег Кристи се свързва със завидно количество извоювани патенти, сред които и известния “Slide to unlock”, който е ключов за претенциите на Apple в съдебния спор. 

Миналото на Кристи има и други ярки моменти освен iPhone. Той полага големи усилия при прехода от MacOS към OS X, както й по нейния Aqua дизайн.

Причините за предстоящата раздяла не са съвсем ясни. Според някои слухове до решението на Кристи е довело неразбирателство между него и Джонатан Ив относно дизайна на iOS7. Според други източници, Кристи просто се оттегля “в пенсия”. Засега нито Кристи, нито ПР отделът на Apple, коментират причините за раздялата.

Без значение дали Кристи се оттегля от работата окончателно или щр продължи работата си в друга компания, това ще окаже голямо влияние върху бъдещите дизайнерски стратегии на Apple.