PC продажбите с рекорден спад през 2013 г.

Глобалните РС продажби през миналата година са се сринали с рекордни темпове, твърди анализаторската компания Gartner.

Спадът в продажбите на РС-та за 2013 г. е цели 10 процента спрямо 2010 г., като за миналата година са продадени само 315.9 милиона бройки. Това е връщане към цифрите от 2009 г.

За четвъртото тримесечие на 2013 г. РС продажбите са били 82.6 милиона, което е спад с 6.9 процента спрямо същия период през 2012 г. Конкретно в региона Европа-Близък Изток-Африка продажбите са паднали с 6.7 процента до само 25.8 милиона бройки.

“РС продажбите продължиха да западат в глобален мащаб и през последното тримесечие на 2013 г. и пазари като този в Съединените щати вече се настройват спрямо забавените темпове на търсенето”, коментира анализаторът Микако Китагава от Gartner.

“Силният растеж на таблетите продължава да се отразява негативно на РС растежа в развиващите се пазари. Там първото устройство за комуникации, което потребителите придобиват, обикновено е смартфон, а първото устройство за изчисления е таблет. Като резултат, навлизането на РС-тата в развиващите се пазари ще става още по-бавно, тъй като много потребители решават да се откажат от тях и да преминат направо на таблет”, завършва анализаторът.