Android продажбите ще стигнат един милиард тази година

Един милиард устройства с Android ще бъдат продадени тази година, твърди анализаторската компания Garnter.

По нейни данни мобилната операционна система на Google ще доминира пазара на РС, таблети и мобилни телефони като скокът спрямо продажбите от миналата година ще е 26 процента.

Прогнозата на Gartner е, че до края на 2014 г. 1.1 милиарда Android устройства ще намерят новите си собственици. Това ще превърне операционната система в абсолютен лидер сред подобни платформи. Далеч назад ще остане Windows с 359 милиона продажби, следван от iOS и Mac OS с 344 милиона очаквани продабжи.

Пак според анализаторската компания Android е на път да достигне 2 милиарда активирани устройства благодарение на наличието на бюджетни предложения за разлика от продуктите на Apple, които са по-скъпи.

“Няма съмнение, че тук става въпрос за противопоставяне между обем и стойност, тъй като Android потребителите купуват доста по-евтини модели спрямо потребителите на Apple”, коментира анализаторката Анет Цимерман от Gartner.

Към момента в употреба са 1.9 милиарда Android устройства и “едва” 682 милиона iOS/Mac OS устройства. Продажбите на апарати с BlackBerry ще се свият още повече от 24 милиона през миналата година до 15 милиона до края на настоящата, докато Chrome OS устройствата ще се увеличат от 1.8 на 4.7 милиона.