Приложение открива фалшиви лични карти

За подрастващите в Северна Америка вече става по-трудно да палуват безнаказано след като бе създадено ново мобилно приложение, чиято задача е да се бори с консумацията на алкохол сред онези, които нямат законовото право да опитват от високоградусовата течност.

Приложението в се нарича barZapp и действа по доста прост начин – то открива фалшивите карти за самоличност, които са широко разпространен начин за американските тинейджъри да се сдобиват с алкохол в барове и магазини. Потребителите само трябва да насочат камерата на своя iPhone към документа за самоличност, за да открият дали той е законен или не. Освен това приложението поддържа и предлага широка база данни от информация като дата на раждане, височина, тегло, цвят на очите и косата, както и дата на изтичане на валидността на документа.

Засега barZapp се предлага през iTunes на символичната цена от 1.99 долара, което позволява на собствениците на заведения и барове да правят до 10 сканирания на ден. Другият вариант е месечен абонамент от 19.95 долара, който дава възможност за неограничен брой проверки. До момента barZapp е било свалено повече от 1 200 пъти. Създател на приложението е компанията Intellicheck Mobilisa, която е разработчик на софтуер за много скенери и системи за достъп.