Таблет: Sony Xperia Tablet S

799 лв. WIFI модел

Вносител

Сони Юръп Лимитид, клон България

Производител

Sony

Sony се опита да навлезе на пазара на таблети с нещо по-различно, като странния Tablet P и не особено впечатляващия в софтуерно отношение оригинален Tablet S. Сега обаче технологичният гигант определено ще пробие с нещо значително по-добро.

Според Sony настоящият продукт, който ще разгледаме по-подробно в следващите редове, е директен резултат от всичко, което компанията е научила от последните две устройства. Прегънатата форма на Tablet S, наподобяваща навит вестник, остава. Този път обаче тя не е чак толкова очевидна. Софтуерът от своя страна е обновен до Android 4.0. добавени са и един куп екстри, а други – като например възможността да използвате таблета като универсално дистанционно – са значително подобрени.

Дизайн

За разлика от предишните два таблета на компанията, Xperia Tablet S не се откроява кой знае колко от масата продукти на пазара по отношение на външния си вид. Това обаче не е нещо непременно лошо. Минималистичният му дизайн го прави една изключително привлекателна джаджа с тънък профил, заоблени ръбове и класическа сребърно-черна цветова окраска. Характерната текстурна повърхност на долната му част го прави удобен за държане с една ръка, тъй като няма постоянно да ви се изплъзва.

Xperia Tablet S е и компактен – 239.8 x 174.4 x 8.8 мм. Освен това тежи едва 570 гр – почти толкова, колкото и iPad – и е по-тънък от iPad 4 с Wi-Fi 0.6 мм.

Къде са разположени бутоните? Ще ги откриете в дясната част на таблета – точно под характерната сгъвка на Xperia Tablet S. Налични са вкл/зкл и контроли за звука. Отляво се помещава жакът за слушалки, както и слотът за SD карти.

Разбира се, таблетът разполага и с две камери. Една 8-мегапикселова отзад за стандартни снимки и видео клипове и една 1-мегапикселова в предната част за видео чат. И двете изпълняват своето предназначение изключително успешно.

Дисплей

Страхотният 9.4-инчов дисплей е допълнен от голяма и лъскава черна рамка с логото на Sony, позиционирано в лявата част. За разлика от повечето марки, които го поставят в центъра и по този начин дразнят потребители като мен, това разположение всъщност е изключително елегантно и въобще не разсейва погледа.

Що се отнася до самия екран (TFT LCD), неговата разделителна способност е 1280×800. За разлика от повечето продукти от този тип, образът на него изглежда значително по-изчистен и качествен. Може би това се дължи на факта, че размерът не е по-голям от 9.4 инча. Черното е наистина плътно, като различните му оттенъци се различават с лекота. Това прави Xperia Tablet S отличен продукт за гледането на филми – било то в леглото, в автобуса или в офиса. Това до голяма степен е възможно и благодарение на стерео колонките, които вадят изненадващо качествен и висок за размерите си звук.

Разбира се, дисплеят не може да се мери с ретина екрана на iPad или този на Asus Transformer Pad Infinity (с разделителна способност 1920×1200), но въпреки това представлява една голяма стъпка напред пред голяма част от 10-инчовите таблети, които са минавали през ръцете ни.

Софтуер

По една или друга причина повечето технологични компании днес чувстват непреодолимата необходимост да бърникат из Android и да ни предлагат тяхна собствен версия на операционната система на Google. Sony обаче не е сред тях.

Вместо да променя, компанията е решила просто да добавя. Такъв е бутонът Small Apps, разположен в долната част на екрана. С негова помощ ще получавате бърз достъп до други приложения, докато сърфирате да речем. Те ще се стартират в малък екран над браузъра (или над което и да е активно приложение) и ще ви предоставят своеобразна форма на мултитаскинг.

В основния екран пък ще забележите, че в горния ляв ъгъл (до бутона, отварящ търсачката на Google) е отделено място, на което може да разположите любимите си приложения, за да имате максимално бърз достъп до тях.

Производителност

Xperia Tablet S използва процесорът Tegra 3 на Nividia, което го прави наистина бърз. Игри като Shadowgun също вървят абсолютно безпроблемно.

Когато Sony обнови софтуера на таблета до Android 4.1, можем да очакваме дори и по-голяма производителност, като например още по-бързо въртене на екрана, по-гладко скролване и т.н.

Прави впечатление и изключително издръжливата батерия. Така например може да гледате до 10 часа видео, преди да се наложи да я заредите. При нормална употреба пък (например браузване), ще включвате Xperia Tablet S към контакта веднъж на три дни.

Дистанционното

Една от най-впечатляващите функции на Xperia Tablet S е, че може да го превърнете в дистанционно за почти всеки един продукт във вашата всекидневна – Blu-ray плейър, Xbox 60, Apple TV и т.н. При това за броени минути. Просто избирате вида на устройството и неговата марката и готово.

За разлика от преди обаче сега вече може да създавате макроси. Т.е. да правите по няколко неща наведнъж чрез дистанционното само с едно докосване. Например стартиране на телевизора, Blu-ray плейъра и стерео режима на колонките наведнъж.

В заключение

Xperia Tablet S е един от най-добрите Android таблети, на които може да попаднете на пазара. Неговият потребителски интерфейс е изчистен и интуитивен, предоставя висока производителност, а добавката на Guest Mode режим (идеален в случаите, в които искате и вашите приятели или деца да си поиграят с него, без да се притеснявате, че ще прочетат или видят нещо, което не трябва) е просто незаменима. Така че какво чакате – направете си един коледен подарък.