Google: правителството продължава да наблюдава

Онлайн наблюдението, което правителствата по света извършват, продължава да се увеличава, твърди интернет гигантът Google.

Само за първата половина на годината компанията е получила цели 21 000 правителствени молби за информация относно потребителски данни, регистрирани в мрежата от услуги на Google.

Става въпрос за данни, поискани както от американски, така и от други правителства. Разбира се, Вашингтон е бил най-активен в набирането на информация като американското правителство е отправило 209 искания към Google. Германия, Бразилия, Турция и Франция също са били доста настървени в опитите си да получат достъп до потребителска активност в мрежата.

Отправените общо 20 938 молби представляват увеличение с цели 67 процента спрямо първата половина на 2009 г., когато Google за пръв път започна да прави подобни данни публични.

Освен това компанията продължава да получава и все повече искания за премахването на линкове от търсачката си. Към Google се отправят средно по 1 000 такива молби на всеки шест месеца, показват данните на гиганта.