Осъдиха двама пирати от IMAGiNE

Двама членове на групата IMAGiNE, чиито рилийзи на холивудски хитове обикновени първи се появяват в интернет, получиха присъди лишаване от свобода.

Уили Ламбърт на 57 г. от Питстън, Пенсилвания е осъден на 30 месеца затвори и 3 години наблюдение след освобождаването му. Освен това Ламбърт трябва да плати и 449 514 долара глоба.

Шон Лавлейди от Помона, Калифорния се е отървал с по-малко: 23 месеца затвор, 3 години наблюдение след това и глоба от 7 500 долара.

Ламбърт и Лавлейди бяха изправени пред съда във Вирджиния през април тази година и малко след това се признаха за виновни, надявайки се така да получат облекчени присъди.

Според изявлението на съда, този случай е само една част от мащабната акция на правителството и в частност на Министерството на правосъдието за спирането на кражбите на интелектуална собственост. Властите описват групата IMAGiNE като “пиратски кръг, който се опитва да стане групата, която първа пуска в интернет копия от филми, които в момента се прожектират единствено в киносалоните”. Конкретно Ламбърт и Ловлайди са извършвали самото заснемане на място, след което така получените кадри са били обработвани софтуерно за синхронизиране на звука и картината и са били разпространявани между членовете на IMAGiNE и в интернет изобщо.