Google може да махне "torrent" от търсачката си

Интернет гигантът Google трябва да премахне спорната думичка “torrent” от предложенията, които търсачката дава на всеки потребител.

Такова е решението на френски съд, според когото компанията трябва да направи това като част от борбата с разпространението на материали с нарушени авторски права. Засега това най-вероятно ще се отнася само до френската версия на търсачката.

Във все още продължаващото дело между Google и френската звукозаписна асоциация SNEP, интернет компанията е обвинена, че позволява нарушаването на авторските права като не филтрира ключови думи, използвани от онези потребители, които търсят незаконно съдържание.

Освен “torrent, подобни думи още са “Rapidshare” и “Megauplod”, чрез които хората често достигат до съмнителни форуми и сайтове, споделящи линкове към пиратски материали.

Освен от предположенията при търсене, Google ще трябва да премахне думите и от своята autocomplete функция.

Това е първото дело, заведено срещу Google под френска юрисдикция за нарушение на авторски права. През май тази година компанията спечели сходно дело, в което съдът обяви, че от нея не може да се иска да филтрира пиратското съдържание на клиповете в YouTube.