Спряха третия по големина спам бот в мрежата

Експерти по компютърна сигурност проведоха успешна атака срещу спам бота Grum, който се счита за третия по големина в интернет.

Сървърите, разположени в Панама и Холандия, са разпращали повече от 18 милиарда спам съобщения на ден. Това са около 18 процента от всички спам имейли, които циркулират в мрежата.

След първоначалния успешен удар срещу тях, създателите на Grum незабавно пренесли дейността си в нови сървъри, този път в Русия. Движението им обаче било проследено от специалисти на американската компания FireEye и английската SpamHaus, които се занимават с интернет сигурност.

Експертите на двете компании нанесли финалния удар срещу Grum в сътрудничество с дузина местни интернет доставчици.

Победата срещу Grum е поредният ход в мащабната онлайн стратегия за борба с разпространението на спам. Наскоро Micrsoft успя да се сдобие с решения на съда, които гарантират затварянето на някои от по-големите спам ботове като  Waledac, Rustock и Kelihos.

Спирането на Rustock е намалило с една трета спам трафика в  мрежата, съобщи миналата пролет компанията Symantec. На върха на своите възможности този бот бе отговорен за разпространяването на 44 милиарда спам съобщения дневно, което е 47 процента от целия спам тарфик.

Експертите на FireEye и SpamHaus са категорични, че съвместните им усилия са сложили край на Grum.

“не става въпрос само да стартират нов сървър. Те ще трябва да започнат всичко от самото начало и да заразят стотици хиляди нови машини, за да достигнат до това, което беше Grum”, казва Атиф Муштак, специалист по компютърна сигурност във FireEye.