Ratio позволява да надникнем в тайния живот на мухитe

На 10 ноември д-р Ерика МакАлистър ще ни разкрие колко необикновени и важни са те

07.11.2018

 

На 10 ноември д-р Ерика МакАлистър ще ни разкрие колко необикновени и важни са тези поценявани насекоми на форума за популярна наука Ratio

Ще се изненадате колко от разпространените схващания за мухите всъщност са грешни. Свикнали сме да гледаме на мухите осново като преносител на заболявания, но те имат голямо значение като наш партньор в опазването на околната среда. Тези насекоми са изключително важни от екологична гледна точка - те участват в опрашването на растенията, а техните ларви могат да бъдат полезни при премахването на мъртва тъкан от рани, както и да спомогнат за изхранването на планетата ни.

Мухите също могат да се използват като биологични контролни агенти, а тайният им живот е пълен с измамници, луд секс и прекалено много странни имена. Затова тези насекоми ще бъдат на фокус по време на една от лекциите на форума за популярна наука Ratio на 10 ноември в Sofia Event Center.

Тайните на мухите ще ни разкрие доктор Ерика МакАлистър от Природонаучния музей в Лондон. Ерика се занимава с популяризиране на науката и изследванията, които се провеждат в музея, и често се появява в телевизията, радиото и различни подкасти. Освен това води лекции на научни фестивали, международни панаири и събития. През 2016 публикува първата си научнопопулярна книга – “‘The Secret Life of Flies”, която получава международно признание и разкрива изненадващи факти за тези насекоми.

Ерика е изучавала Приложна биология на околната среда в университета в Манчестър. Докато е там работи към института за Наземна биология, а след това получава назначение към университета в Аделаида, за да работи с колонии мравки в Южноавстралийската пустош. Докторантурата си защитава в областта на екологична ентомология във влажни зони в Университета в Рохамптон, Лондон. През 2006 г. започва да работи изцяло в Природонаучния музей в Лондон – в секция “Двукрили”. Изследователската ѝ работа е разнообразна и включва проекти, свързани с изследването на комари в Англия и по света, мухи от семейството Asilade в Южна Австралия и мухи, паразитиращи върху прилепи, в Доминикана.

Останалите теми на форума включват лекция, която разглежда хипотезата за мултивселена, презентация с фокус върху паметта и начина, по който невроните създават връзки помежду си и дискусионен панел на тема човеството като космическа цивилизация. След форума организаторите на събитието са предвидили и афтърпарти, което ще се проведе в клуб “Строежа”.

Деветото издание на Форума за популярна наука Ratio ще се проведе на 10 ноември в Sofia Event Center. Повече информация за събитието и останалите теми можете да намерите на http://ratio.bg/forum2018.

 

Коментари

Напиши коментар