CES 2013: Бъдещето на сторидж решенията

Нови варианти за съхранение на данни.

21.01.2013

Автор:

Филип Станиславов

По време на тазгодишното Consumer Electronics Show в Лас Вегас един от сегментите, който привличаше най-много вниманието на гостите, бяха новите сторидж решения за индивидуални и корпоративни нужди.

Закономерно водещи в това отношение са новите solid-state drive (SSD) дискове, чиито цени като цяло започват да стават по-достъпни, както и т.нар. self-encrypting drives (SED). Те са особено интересни с това, че записаната на тях информация е защитена винаги, дори когато местите диска от един компютър на друг, изпращате сървъра на сервиз или бракувате диска. Техният мастър ключ се генерира в завода, където са произведени, а самите ключове за криптиране се генерират в диска, така че те никога не го напускат. Тъй като самото криптиране става на изключително основно ниво - точно преди битовете да се запишат на флаша - SED дисковете на пречат на другите процеси като бекъп, управление на достъпа и подсигуряване на информацията, които могат да текат във вашето сторидж устройство.

Toshiba стана една от първите компании, които предлагат както SSD, така и SED решения за сървъри. В момента нейните SED дискове са от серията PX02SMQ/U, която включва разновидности от 400GB, 800GB и 1.6TB. Ако искате вашия един терабайт в по-малък и компактен размер (макар и без криптирането), Kingston използва CES, за да покаже първите прототипи USB флашове от 1ТВ. На вид те са малко по-тромави и обемисти от стандартните USB флашове, но въпреки това изглеждат невероятно портативни за капацитета си. Причината за това е, че компанията е създала нов метод за подреждане на слоевете флаш памет. Освен това въпреки, че е с такъв голям капацитет, прототипът на Kingston успява да постигне 240MBps скорост на четене и 160Mbps скорост на писане. 1TB версията ще бъде пусната в продажба още през пролетта, а заедно с нея ще се появи и по-малка от 512GB.

За да постигне скоростта на SSD диск без съответното оскъпяване, Buffalo добавя бърза памет към стандартен твърд диск. Точно това става в модела Drive Station DDR, който представлява външен хард диск с USB 3.0 връзка и разновидности от 1TB, 2TB и 3TB. Новото е, че освен обичайния 32GB кеш за Western Digital диска вътре, той има и 1GB DDR3 RAM памет, който се използва като буфер. Според Buffalo Drive Station DDR е между 2.8 и 3.5 пъти по-бърз от твърдия диск, а оскъпяването е минимално спрямо цената на стандартен външен драйв. Засега моделът се захранва през отделен кабел, но компанията предвижда да пусне и мобилна версия само през USB.

За съжаление в един или друг момент всички дискове се изхабяват, без значение дали са флаш, магнитни или оптични (при последните органичното мастило на DVD-то се изтрива с времето). Да се пребори с това се опитва компанията WORM, чиито нов M-disc записва информацията върху силициева пластина, за която се твърди, че има над 1 000 години живот. Всъщност нейният дизайн е вдъхновен от древни скални образования, на които дизайнерът на M-disc се натъкнал по време на планински поход в щата Юта. Самият диск изглежда като стандартен DVD носител и ще бъде достъпен в DVD и Blu-ray формат. В първия вариант на него ще може да съхраните 4.7GB информация, а във втория - 25GB. Цената на един носител ще бъде малко под 3 долара, което всъщност изобщо не е толкова много и със сигурност е по-евтино от повечето оптични дискове с дълъг живот.

 

Коментари

Напиши коментар