5 трика за избор на правилните маратонки

17.12.2018

 

Празниците наближават и вероятно искате да си направите повече подаръци – от вас за... вас – и да се сдобиете с нови дрехи и обувки. Това, разбира се, не е чак толкова проста задача, защото такъв тип покупки съвсем не зависят само от външни белези като цвят, размер и т.н.

Всъщност има доста специфики. Така че, ако сте решили да си подарите за Коледа маратонки Nike, например, ще ви улесним с нашите топ изпитани трикове. Ето ги и тях.

Направете избор според активността си

Баскетболните обувки са предназначени за баскетбол. Тенис обувките са предназначени за тенис. Обувките за бягане са предназначени за бягане. Вярвате или не, това не е измама от индустрията, за да ви накара да си купите повече обувки.

Производителите проектират обувки, които спомагат за улесняване на активността при всеки спорт, така че спортистите да могат да се представят по-добре и да намалят вероятността от нараняване. Например баскетболните обувки са проектирани с плоска подметка и за бързо и гъвкаво движение.

Важно е да изберете атлетична обувка въз основа на активността, което планирате да вършите.

Не се притеснявайте да вземате обувки, които сменяте често

Едно от най-лошите неща, които можете да направите с тялото си, е да продължавате да носите чифт атлетични обувки, които отдавна да минали срока си за здравословно ползване. Обувките са предназначени да осигурят опора за краката и глезените ви, но тъй като вътрешното омекотяване ги разваля, цялото ви тяло страда от това.

Американската академия по спортна медицина предлага следните съвети за определяне кога да подмените обувките си:

  • След около 300 до 500 мили бягане или ходене;

  • След около 45 до 60 часа баскетбол, аеробни танци, тенис или други подобни спортове;

  • Когато има забележимо износване на подметката и обувките изглеждат неравномерно, когато се поставят на равна повърхност.

Дори и обувките да не се носят редовно, заменяйте ги след една година - това е така, защото те могат да бъдат повлияни от екологично износване, дори ако всъщност не се използват. Например, обувка, оставена навън или на слънчево място, може в също да започне да се разпада.

 

Ако сте много активни, ще се наложи дори да заменяте обувките си на всеки няколко месеца. Това може да е скъпо, но ако ви спести разходите за медицинска помощ надолу по линията, си струва финансово и физически.

Определете своя бюджет

Атлетичните обувки варират в цената. Последното нещо, което искате, е да харесате един чифт в магазина, а след това да останете с празна банкова сметка. Мислете в перспектива и си задайте бюджет, преди да пазарувате. Ако знаете, че горната ви граница е 200 лева, дори не си помисляйте да пробвате обувки, които струват повече от това.

Трикът тук е да се съобразявате с вашите възможности. Когато става дума за спортни обувки, до известна степен получавате това, за което плащате. Определете една разумна сума за чифт маратонки Nike, да речем, и не се отклонявайте от целта си.

Пазарувайте късно през деня

Докато сте цял ден на крак, ходилата ви набъбват. Като пазарувате за обувки по-късно през деня, краката ви ще бъдат най-големи. По-добре е да си купите обувка, която е малко по-голяма от тази, която ще е малко по-малка.

И тъй като краката се уголемяват и по време на тренировка, е важно да се чувствате комфортно вечер, когато тренирате след работа.

Носете собствени чорапи

Когато пробвате обувки, носете чорапите, които планирате да носите, докато тренирате. Никога не знаете как ще изглеждат пробните чорапи в магазина. Те биха могли да бъдат големи, обемисти вълнени чорапи, или пък много тънки. Ако те не са като чорапите, които носите по принцип, това може да повлияе отрицателно върху размера на обувката, която купувате.

Следвайте нашите супер успешни трикове за купуване на маратонки и всякакъв вид спортни обувки, няма да съжалявате. Доверете се на експертите в бранша!

 

 

Коментари

Напиши коментар