Твърд диск: Seagate Barracuda 3TB SATA III

Върши онова, което се изисква от него.

11.06.2012

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:
ок. 300 лв.

Каквото и да си говорим, броят на хората, които все още използват 7200 RPM твърди дискове е доста голям. Същевременно SSD драйвовете навлизат упорито и дори започват да стават предпочитан елемент за преносимите компютри. В резултат на това 3.5-инчовите твърди дискове се превръщат единствено в пособия за съхраняване на информация. Точно един такъв диск ще разгледаме днес в лицето на Seagate Barracuda 3TB SATA III.

За обикновеният потребител хард дисковете с голям капацитет означават най-вече повече място за съхранение на файлове на един физически носител. Малцина обаче се замислят, че същите могат да подобрят производителността като в същото време намалят разхода на енергия. Това е така, защото по-гъстите плочи съдържат повече информация на едно място и когато се опитате да достигнете до нея скоростите на четене и писане на последователни файлове са по-добри.

За тестовете на Seagate Barracuda 3TB SATA III използваме конфигурация с процесор Intel Core i7-2600K, дъно MSI Z77A-GD55, 4 GB Kingston DDR3 HyperX RAM памет, видео Zotac GTX 580 AMP! Editon и захранване Cooler Master 1200W Silent Pro Gold. Операционната система е Windows 7.

Скоростта на четене и писане при поредни файлове се измерва с ATTO Disk Benchmark. Програмата показва резултати от 195 MB/s скорост на четене и 200 MB/s на писане. С това Seagate Barracuda 3TB SATA III изпреварва конкуренти като WD Caviar Black 2TB SATA III, WD VelociRaptor 300GB SATA III и Momentus XT 750GB SATA III. По показател скорост на писане и четене Barracuda изостава, при това значително, единствено спрямо Kingston HyрerX 120GB SATA III, но поне частичното обяснение тук се крие в много по-малкия капацитет на последния.

Използвайки поредица от тестове, чиито резултат после се осреднява, PCMark 7 представлява най-популярният и доверен начин за измерване на поведението на твърдия диск при голямо натоварване. В този случай показателите на всички дискове – отново с изключение на Kingston HyperX 120GB SATA III – са съвсем сходни и варират в диапазона 2100-2300 точки. На практика това означава, че Seagate Barracuda 3TB SATA III с неговите 2270 точки нито отстъпва, нито превъзхожда с нещо конкуренцията.

Друг интересен тест е свързан с това как ще се представи диска като първи драйв в една конфигурация. За целта се инсталира напълно ново копие на Windows 7 за проверка на буут времето, след което се измерва времето за зареждане в World of Warcraft. За първият тест освен версията на операционната система се използват само най-основните драйвери за дъно и видео карта. Никакви допълнителни програми или антивурисни защити не се инсталират, тъй като техният избор зависи от отделните потребители и ще това ще промени показателите. Времето, измервано в секунди, обхваща периода от появата на надписа Starting Windows до момента, в който виждате мишка и клавиатура на екрана. За съжаление Seagate Barracuda 3TB SATA III изостава значително при буутването като получавате контрол над компютъра едва на 43-тата секунда. За сравнение при WD VeloRaptor 300GB SATAIII и Momentus XT 750GB SATA III този интервал е едва 16 и съответно 15 секунди.

Що се отнася до представянето на World of Warcraft, измерването протича от периода, в който кликнете два пъти върху героя си и зареждането започне до момента, в който екранът за зареждане изчезва и реално влизате в играта. Това е доста натоварващ тест, тъй като твърдият диск трябва да зареди целия виртуален свят на максимални детайли, включително много голяма дистанция за обектите, както и да пресъздаде всички онези, които в момента играят, заедно с техните маунтове и т.н. Seagate Barracuda 3TB SATA III се справя с тази задача за 39 секунди, което отново го поставя далеч зад WD VeloRaptor 300GB SATAIII и Momentus XT 750GB SATA III, които изминават пътя до Азерот съответно за 12 и 10 секунди.

Всички тези примери показват, че въпреки високите скорости на трансфер е значително ограничен от суровите реалности – дискове със 7200RPM и относително малко кеш не могат дори да се сравняват с SSD и хибридните дискове. Така този диск отново ни показва, че във време, в което потребителите работят с много гигабайти информация и огромни игри, 7200RPM хардовете вече не могат да се справят. От друга страна високите скорости на пренос на данни правят Seagate Barracuda 3TB SATA III все още добър избор, ако сте решили, че ще го използвате единствено като място за съхранение.

 

Плюсове

добри скорости на трансфер
нисък разход на енергия

Минуси

цялостното представяне е ограничено до 7200RPM скорости

Коментари

Напиши коментар