Първи поглед: iPhone 5

Apple най-накрая показа дългоочаквания iPhone 5. Заслужаваше ли си чакането?

13.09.2012

Автор:

Петър Йорданов

Производител

Apple

Apple най-накрая показа дългоочаквания iPhone 5. Заслужаваше ли си обаче цялото това чакане?

На едно нещо можем да разчитаме на компанията и това е дизайнът. Новият iPhone напомня до голяма степен на последните два модела, но е допълнен с алуминиево покритие по краищата, което го прави по-устойчив на по-хлъзгавите повърхности.

Предната камера вече е разположена над слушалката, а не до нея, докато говорителят и микрофонът са малко по-широки, а жакът за слушалки е в долната част.

Прави впечатление и новият Lightning порт - той е около 1 мм дебел и 6 мм широк и кабелът може да влезе в него независимо как е завъртян. В основата си това е USB 3.0 порт, но Apple е решила да пипне неговия дизайн. Lightining е по-тънък дори и от microUSB. Това от своя страна позволява на компанията да направи и iPhone 5 по-тънък и по-лек. Продуктът тежи 112 грама (за справка (4S е 140). Тънък е едва 7.6 мм (4S - 9).

Най-голямата новост в iPhone 5 обаче е неговият по-голям екран, който е с 44 процента по-голяма сатурация на цветовете. Ако всички предишни модели разполагаха с 3.5 инча, то петицата е 4. Вместо обаче да увеличи цялостно неговия размер, Apple добавя по няколко реда пиксели в долния и горния край на дисплея. Така екранът е със същата широчина, но малко по-висок. От друга страна обаче той добива стандартното съотношение 16:9, а разделителната способност се увеличава от 640 на 1136 (от 640 на 960). Накратко - потребителите получават по още един ред с иконки в менюто и малко повече пространство при браузване. Що се отнася до онези приложения, които не са съвместими с новия екран, ще се центрират в средата на дисплея на iPhone 5.

Apple обещават и по-бърз безжичен интернет (до 150 mbps) и разбира се - поддръжката на 4G LTE мрежа. В първият случай батерията ще издържа 10 часа, а във втория - 8.

Що се отнася до процесора, той също е претърпял известни промени - A6 е два пъти по-бърз както по отношение на изчисления, така и графично, и е 22 процента по-малък. Дори и камерата е претърпяла известни промени и сега прави малко по-добри снимки при по-слабо осветление и без светкавица.

Какво излиза в крайна сметка? Ако сте очаквали някакви революционни промени, вероятно едва ли сте останали очаровани от идеите в iPhone 5. Apple е компания, която прави малки, но сигурни крачки в правилната посока. Готови ли сте обаче да замените своя стар iPhone, за да си вземете новия модел? 

 

Коментари

Напиши коментар