Първи поглед: Nook HD+

Ново предложение за един конкурентен сезон.

08.10.2012

Автор:

Филип Станиславов

269 долара

Производител

Barnes & Noble

Едно от нещата, които представителите на Barnes & Noble не се умориха да повтарят при анонса на новите си таблети Nook HD и Nook HD+ е колко леки всъщност са те. Но двете предложения на известната компания за онлайн търговия ще се нуждаят от много повече, за да накарат потребителите да изберат тях, а не някой от продуктите на конкуренцията в този очертаващ се като доста горещ празничен сезон.

7-инчовият Nook HD тежи едва 312 грама, което автоматично го превръща ако не в най-лекият, то поне в един от най-леките таблети, достъпни в момента. Nook HD+ има 9-инчов екран и съответно достига до 512 грама. За сравнение от досегашните модели последният iPad удря 671 грама, а 7-инчовият Kindle Fire HD е 400 грама. Освен че наистина е изключително лек и съответно безкрайно удобен за носене, Nook HD+ е и доста тънък - 1.1 см.

Бутоните за звука и включването на 9-инчовия Nook HD+ са разположени на горния ръб на устройството, а на долния е слота за microSD картата.

Въпреки че Amazon изисква да си купите отделно стандартно захранване за Kindle Fire HD, техният таблет може да се зарежда през стандартен microUSB порт. На свой ред в пакета на Nook HD+ има отделно зарядно устройство за стена, но не бързайте да се радвате, защото поради някакво странно дизайнерско решение новият таблет не разполага с microUSB порт и съответно зареждането през компютър е невъзможно. Също така липсва камера и miniHMDI порт. За щастие поне е предвиден стандартен 3.5-милиметров аудио жак за слушалки.

Качеството на екрана се оформя като една от най-важните характеристики на таблетите и в това отношение Barnes & Noble са се постарали да направят както Nook HD, така и Nook HD+ с доста висока  пиксел-на-инч стойност (pixel-per-inch). Nook HD има резолюция от 1440х900 пиксела, което е равностойно на 243 ppi и съответно е най-доброто от всички 7-инчови таблети. На свой ред "баткото" Nook HD+ е с 1920х1200 пиксела или 256 ppi.

И двата нови Nook таблета се захранват от процесор на Texas Instruments OMAP 4470, клокнат съответно на 1.3 GHz за Nook и 1.5 GHz за HD Nook HD+. Според Barnes & Noble този процесор носи 33 процента по-висока производителност спрямо Kindle Fire HD. RAM паметта е 1 GB, а свързаността става чрез 802.11 a/b/g Wi-Fi и Bluetooth.

Спикърите на Nook HD+ са SRS TruMedia, но отсега е ясно, че те няма да бъдат равни на страхотното аудио, което Kindle Fire HD вади.

Очакванията са, че батерията на Nook HD+ ще издържа до 10 часа при четене и до 9 часа при видео възпроизвеждане.

Изпращането на имейли е с нов и доста по-опростен интерфейс, плюс поддръжка на Microsoft Exchange и синхронизиране на календари и контакти.

На този етап все още е рано да се правят кардинални изводи, но е ясно, че Barnes & Noble изглежда достатъчно сериозна в стремежа си да бъде активен играч на таблетния пазар. При това, не само по отношение на цената, но и от гледна точка на производителността. Подобно на това, което Amazon направи с Kindle Fire, компанията е взела концепцията за Nook таблет и я е развила значително.

 

Коментари

Напиши коментар