Десктоп: ProView iPAD

"Другият" iPad в спора за един милиард долара.

23.02.2012

Не, драги читатели, няма грешка. Ако сте следили случващото се в света на технологиите в последните дни, ще знаете, че може би най-новият скандал на този фронт е свързан със спора между Apple и китайската компания ProView относно правата върху името iPAD. Китайците го изписват по този начин, докато таблетът на Apple е кръстен iPad, но това по никакъв начин няма да направи спора по-лесен за решаване.

А главната причина е, че той е не толкова за самото име, колкото за над един милиард долара под формата на компенсации, които ProView настоява, че трябва да получи от американската компания.

И така, запознайте се с ProView iPAD - нещо средно между персонален компютър и интернет терминал. Годината е 1998 г. България се проваля на Световното първенство във Франция, "Спасяването на редник Райън" печели награда след награда, а РС геймърите се радват на току що излязлата StarCraft. Именно в този отдавна отминал момент, когато никой не си е помислял, че поредица от продукти с "i" в името си ще променят живота ни, китайската компания ProView пуска на пазара своя първи iPAD. Заглавието е абревиатура от Internet Personal Access Device и е от типа всичко-в-едно. Моделът е с 15-инчов CRT монитор и някои по-критични наблюдатели биха казали, че наподобява на... iMac, който излиза същата тази година. Очевидно съдбата упорито е решила да свърже ProView и Apple за доста дълго време, макар и не при добри отношения.

Компютърът има резолюция от 800х600 пиксела, процесор с честота 265 MHz, 32MB DRAM памет, 16GB DOM флаш карта за съхранение, два USB порта, два RJ-11 жака, два етернет порта, изходи за микрофон и слушалки, два PS/2 порта за клавиатура и мишка и паралелен порт за свързване на принтер. Освен това iPAD се продава в цели три варианта: WBT., Winner и Master, като последният включва 20GB твърд диск вместо флаш картата. WBT. и Winner вървят под Kinux, а Master е с CITRIX OS. ProView дори създава цяла група продукти, наречена iFamily (отново това малко i), която освен iPAD, включва още лаптоп, PDA и DVD плейър.

По онова време ProView е сериозен играч в набиращата скорост китайска технологична индустрия. Компанията е основана н Шенжен още през 1991 г. и в заводът й работят на 5 000 души. Китайците очевидно имат големи надежди за новия си компютър, тъй като влагат в iPAD над 30 милиона долара. "Никой не може да устои на най-новата технологична тенденция - iPAD", гласи реклама за машината. "Влиянието на iPAD върху човешката история ще бъде огромно", продължава амбициозният текст.

Между 1998 и 2009 г. от iPAD са произведени около 15 000 бройки, но човешката история остава странно безразлична към него. ProView не постига търсения успех, а през август 2010 г. е отстранена и от борсата в Хонг Конг. Скоро след това компанията декларира фалита си. В момента нейните дългове се изчисляват на около 456 милиона долара, а непогасените задължения възлизат на още 603 милиона долара. С други думи, днес ProView е на червено с повече от един милиард долара, което обяснява защо искът й към Apple гравитира около същото число с много нули. Кредитори на фалирата компания са осем банки: Bank of China, Minsheng Bank, China Development Bank, Guangdong Development Bank, Bank of Communications, Shanghai Pudong Development Bank, Huaxia Bank и Shenzhen Ping An Bank. Любопитно е, че тъй като дълговете на ProView са собственост на банките, именно те ще се облагодетелстват от запазената марка iPad.

 

Коментари

Напиши коментар