Трикове за почистване на меките мебели у дома

07.12.2018

Имате стилен и уютен хол, но по мебелите ви често се появяват петна от храни и напитки? Не се тревожете има начини да се справите с проблема, без да се налага да харчите пари за почистваща фирма. В следващите редове ви предлагаме няколко прости, но ефективни съвета, които лесно можете да приложите сами у дома.

Как да изпера диван в хола?

Ако по модерния ви диван в хола са се появили петна, снабдете се със спирт, гъба и четка за почистване, както и с бутилка със спрей. Използвайте четка и гъба в бял неутрален цвят, за да не рискувате да оцветите допълнително замърсената повърхност. Уверете се също, че материята на дивана ви позволява третиране със спирт.

След като сте извършили придварителната подготовка, е време да пристъпите към действие. Изсипете спирта в бутилката и напръскайте обилно засегнатите участъци, след което търкайте с гъбата, доката замърсяването не попие в нея. Довършете почистването с четката до постигане на желания резултат.

При по-упорити петна от сок, бира, вино, кафе, дъвка или шоколад, използвайте различни методи. Кафето например можете лесно да почистите със сапун, след което да забършете с влажен парцал и да оставите да изсъхне.

Най-трудна за отстраняване е дъвката като за почистването й можете да поставите върху нея кубче лед и когато тя се втвърди, да я изтръгнете с тъп предмет.

Петната от сок се почистват също трудно и изискват третиране със смес от оцет и амоняк. За да почистите червено вино, посипете петното със сол и оставете да попие. Когато материята изсъхне, използвайте прахосмукачка, за да отстраните солта.

Ако сте изцапали дивана с шоколад, нанесете върху петното разтвор от сапун и топла вода. Петна от кръв се почистват със студена вода и то преди да е засъхнала. Лекета от чай и какао се третират успешно с разтвор от вода, оцет и веро.

 

Коментари

Напиши коментар