Таблет: HP Slate 7

Най-силният коз е и слабото място.

06.05.2013

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:
1
170 долара

Производител

HP

Находчивата ценова политика на Google доказа, че когато съотношението цена-качество е прекалено привлекателно, никой не може да устои на продукта, който го предлага. Ако не друго, то изследванията на пазарното представяне на редица продукти в последната година-две показаха, че потребителите масово не са склонни да плащат високите начални цени, които компаниите поставят. Така например Nintendo трябваше да свали цената на своята портативна конзола 3DS скоро след премиерата й, за да може нейното търсене да скочи. Най-вероятно на Sony ще се наложи да направи същото с PS Vita, която в момента страда от слаби продажби и прекалено скъпи карти памет. Google създаде победител в лицето на Nexus 7 именно като предложи добра конфигурация на изключително приемлива цена.

Взимайки пример от подобни ходове, HP се опитва да направи същото със Slate 7 - новият таблет на РС производителя, който се продава само за 170 долара.

Slate 7 представлява 7-инчов таблет с дебел черен корпус, който приляга плътно в ръката ви. Сребърна лайсна опасва целия корпус и го прави с една идея по-привлекателен от средния напълно пластмасов таблет. В долната част на Slate 7 се намира един microUSB порт, заобиколен от два спикъра. На горния корпус е стандартният 3.5-милиметрод аудио жак заедно с микрофон. Отляво е поставен слот за microSD карти, а отдясно - бутонът за управление на звука. В горния ляв ъгъл на лицевата част пък има 3-мегапикселна камера без LED светкавица. Втора VGA камера е предназначена за видео разговори.

Таблетът тежи 363 грама, което е повече от основните му конкуренти - както Nexus 7, така и iPad Mini и Asus Memo Pad ME172V са малко по-леки. Във външния вид на HP Slate 7 няма нищо особено обезпокоително, но и нищо наистина отличаващо го от масата. Той изглежда като стандартният 7-инчов Android таблет.

В хардуерно отношение таблетът използва 1.5GHz Rock CPU, 1GB RAM памет и четириядрен графичен чип Mali-400MP4. Мястото за съхранение е 8GB, което определено може да бъде проблем при положение, че Nеxus 7 може да бъде намерен в 16GB и 32GB. Връзката става чрез 802.11 b/g/n Wi-Fi и Bluetooth 2.1 EDR. Slate 7 има акселерометър, но отсъстват GPS и жироскоп.

Повечето 7-инчови таблети днес имат резолюция от поне 1280х800 пиксела, но в случая НР е предпочела по-ниската 1024х600 за своя таблет. В резултат екранът има своите проблеми - ръбовете на иконите не са гладки, уеб страниците не изглеждат особено добре, а както игрите, така и филмите нямат достатъчно ясен образ. За щастие зрителният ъгъл е достатъчно широк благодарение на IPS технологията. 

Операционната система на Slate 7 е Android 4.1.1 и за щастие това е стабилна Jelly Bean версия, която почти не е променена спрямо стоковия вариант. Ако сте имали досег с 4.2.2, вероятно функции като по-гладка навигация ще ви липсват, но като цяло 4.1 е прилична платформа. Интересно и неприятно е, че въпреки относително добрия процесор, Slate 7 има известен лаг при по-големите приложения. С други думи ако играта на Angry Birds става без проблем, то пускането на Modern Combat 4 е съпроводено с осезаем лаг при зареждането на нивата. Това наистина е жалко, защото Mali е компетентен графичен чип и като цяло Slate 7 може да ви предложи задоволително ниво на мобилен гейминг - стига, разбира се, да приемете липсата на жироскоп, която не позволява да управлявате игрите с накланяне на устройството.

Ясно е, че на цена от 170 долара няма как да видите добра камера, така че посредствените образи, уловени от двата сензора на Slate 7 не бива да изненадват никого. При запис на видео кадрите на VGA камерата дори падат рязко. Ако просто търсите "камера", НР ви дава две, но те не вършат нищо повече от минимума работа.

В крайна сметка HP Slate 7 има едно-единствено качество, което може да бъде определено като силно и то няма нищо общо с хардуерната конфигурация или Android версията. Това е цената - 170 долара е абсолютният минимум, на който може да се сдобиете с марков таблет, който не е излязъл директно от анонимен китайски производител. В това отношение шефовете на НР трябва да бъдат похвалени, защото са предприели един дързък маркетингов ход. В същото време обаче Nexus 7 може да бъде ваш само за 30 долара повече, а това е нещо, над което сериозно трябва да се замислите. Опитвайки се да бие таблета на Google и Asus именно по цена, НР Slate 7 се проваля.

 

Плюсове

функционален марков Android таблет
добър графичен чип
цената е изключително ниска...

Минуси

... но за 30 долара отгоре получавате Nexus 7
лаг при по-тежки приложения
посредствени камери

Коментари

Напиши коментар
 • Оценка:2
  +2
  -0
  iik71

  1 мнения

  iik71 | 06.10.2013, 23:12 часа

  Доволен съм от таблета. Марков е наистина и няма никакъв проблем с филмите и за бизнес нужди. С тежки игри така и не се занимавам.

  отговори на коментара