Създадоха сензор, даващ информация за хранителни навици

Различава кога човек пуши, кашля или преяжда.

31.05.2019

Хората толкова трудно си налагат самодисциплина, че група учени са прибегнали до създаването на джаджа, която събира информация за това какви са хранителните и хигиенните навици на човек и след това я предава на лекарите му.

Изобретението представлява малък сензор, който се поставя в устата и има възможност да засича дали носещият го се храни, дъвчи, пуши или кашля. Степента на точност при определянето на отделните действия е доста висока - цели 94 процента - което помага на лекарите след това да установят дали пациентът спазва техните предписания или пък тайно продължава да пуши.

Изобретението е дело на учени от Тайванския национален университет начело с Хао-хуа Чу. Екипът се надява, че ще успее да създаде версия, която да различава полезните от нездравословните храни, макар че засега това не е приоритет. Учените ще съсредоточат усилията си върху оборудването на сензора със самостоятелно захранване тъй като засега той работи на външни батерии, както и върху създаването на безопасна за здравето Bluetooth връзка, която да гарантира предаването на данните в реално време. Накрая д-р Чу и екипът му се надяват да направят самия сензор по-малък, така че да се закрепва върху коронки на зъбите.

био храни

 

Коментари

Напиши коментар