Система за видео наблюдение VueZone

Един надежден начин да държите всичко под око. Дори от разстояние.

14.11.2012

Автор:

Филип Станиславов

Оценка:

Производител

Netgear

Системите за видео наблюдение осигуряват необходимото спокойствие и сигурност в дома, но преди да пристъпите към покупката на една, винаги е добре да се замислите над няколко основни въпроса – разностранни ли са, лесни ли са за инсталация и управление и какво е качеството на комуникацията и картината, които предлагат?

Именно с такива мисли пристъпваме към системата за видео наблюдение VueZone на Netgear, която компанията описва практически като частна видео мрежа. Системата се предлага с гейтуей, който се включва към вашия модем или интернет кабел, малка камера и полусфера за монтиране. Vuezone е напълно безжична с изключение на кабела между гейтуея и интернет източника ви. При желание и необходимост може да си купите допълнителни камери, както и специални предпазни покрития за тях в случай, че решите да ги разположите извън дома.

Едно от най-големите предимства на VueZone е лесната инсталация. Ръководството към пакета описва процеса като елементарен и това наистина е така. Включването на гейтуея към интернет източника и синхронизацията на камерата с модема отнема не повече от минута и всичко е готово. След това трябва да решите къде да сложите камерата. Разположението зависи от това какво точно искате да следите – домашен любимец, детската стая или бебешкото креватче, стаята на възрастен човек, двора и всяко друго кътче на дома и офиса, което се нуждае от наблюдение. Накрая трябва да създадете акаунт през уебсайта на VueZone и да тествате камерата на практика – отново един безкрайно опростен процес.

Нещо, което си заслужава да се отбележи е, че стойката на камерата е доста гъвкава.
Самата камера се закрепва за нея чрез магнит, а градусите на ъгъла, под който може да я завъртите са практически неограничени. Камерата се върти около полусферата във всевъзможни позиции. Освен да използвате магнита за закрепване, сферата може да се окачи и на таван, което дава още по-голям избор за място на поставяне на камерата.

Наблюдението става по два начина – през всеки един компютър или през смартфон (поддържани са iOS и Android). Естествено първият вариант е по-подходящ за домашни условия, докато при втория имате по-голяма мобилност. След като се логнете през уебсайта, програмата веднага ви отвежда в основния интерфейс за наблюдение. После е достатъчно да натиснете бутона PLAY и получавате достъп до камерата. По принцип джаджата е създадена, за да работи непрекъснато, но контролният панел ви дава богат набор от опции според вашите изисквания и предпочитания. Възможно е да включите и изключите детектора за движение, да поискате да ви бъде изпратен кратък видео запис, да правите скрийншотове или дори да задавате времеви интервал, в рамките на който камерата да записва случващото се. Чрез опцията за споделяне всички шотове и клипове могат да се свалят или споделят с други потребители. Особено полезна може да бъде функцията за нощно виждане, която предава относително добър образ и при много слаба светлина.

Самата камера е доста малка и почти незабележима, което също е определен плюс. Дори без да я криете специално, тя не прави впечатление и не се забелязва лесно. Ако искате да бъдете малко по-изобретателни в позиционирането и маскировката й, със сигурност ще успеете да постигнете добър резултат. Ако решите да поставите джаждата навън, трябва също да знаете, че тя функционира при температури между 0 С и 50 С. Горната граница очевидно не е проблем, но ако възнамерявате да ползвате камерата при по-сурови зимни условия, трябва да се замислите дали няма да бъде изложена на прекалено екстремни температури.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е качеството на нощния образ. То е приемливо, но не очаквайте чудеса. Разбира се, самото включване на подобна функция в тази домашна камера е чудесно, така че това, което Netgear може евентуално да направи е да повиши малко качеството нd образа в евентуална следваща ревизия на камерата. Извън това VueZone е отлично решение за видео наблюдение, което ви позволява да държите под око дома си и неговите обитатели, дори когато сте далеч от тях.

 

Плюсове

компактна и лесна за инсталиране
широк набор от опции за наблюдение
мобилен достъп през смартфон
има дори функция за нощно виждане

Минуси

не е подходяща за крайно ниски температури

Коментари

Напиши коментар