Първи поглед: Nokia 808 PureView

Смартфон с 41-мегапикселова камера? Звучи налудничаво, но е факт.

01.03.2012

Автор:

Петър Йорданов

900 лв.

Производител

Nokia

Телефон с 41-мегапикселова камера? Звучи налудничаво, но е факт. В рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона Nokia представи 808 PureView - смартфон с една от най-впечатляващите камери въобще.

По всичко личи от направените до момента демонстрации, че продуктът се справя относително добре. Качеството на направените снимки е наистина добро. След като фотографирате човек на два метра разстояние, може спокойно да приближите и разгледате неговите трапчинки, мигли и др. - детайлите са поразителни.

Самият интерфейс на 808 PureView пък ви улеснява в случаите, когато искате да приближите към даден обект, преди да го заснемете. Дори и при оптичният зум мегапикселите остават доволно високи - 8 или 5. Т.е. снимката пак ще бъде с добро качество.

Смартфонът разполага и с доволно голям сензор - 1/1.2 инча. Това до известна степен обяснява и по-тумбестата форма на апарата. Самият обектив обаче е с по-скромни размери - f/2.4и дължина на фокуса в рамките на 28 мм. Характеристики, идентични с камерите в повечето смартфони.

Технологията, използвана в новия сензор, е базирана на продукти, използвани в сателитната фотография. Поне така твърди финландският гигант. Партньор при изработката му е Toshiba, а снимките, които излизат благодарение на него, са с разделителна способност 7728 x 5368 пиксела, като всеки един от тях се намира на разстояние 1.4 микрона един от друг.

808 PureView разполага и с две светкавици - Xenon за стационарните изображения и LED за видеоклиповете (снима с 1080p резолюция и до 4x дигитално приближение).

Сам по себе си апаратът е и доста приличен смартфон, макар и захранван от вече залязващата операционна система Symbian. Той разполага с ярък AMOLED тъчскрийн. Същевременно обаче за същата цена (450 евро) може да си купите значително по-мощни Android телефони. Nokia съобщи, че технологията на камерата ще бъде въведена и в бъдещите Lumia смартфони, така че вероятно би било значително по-разумно да изчакате тяхната поява.

 

Плюсове

41-мегапиксела
Добра камера
Две светкавици

Минуси

Ползва Symbian
За същите пари може да си купите по-мощен Android телефон
Nokia ще въведе същата технология и в по-модерните Lumia смартфони

Коментари

Напиши коментар