Първи поглед: BlackBerry Z10

Един телефон, една компания, една съдба.

04.02.2013

Автор:

Филип Станиславов

Производител

BlackBerry

Едва ли ще бъде пресилено, ако кажем, че съдбата на Research in Motion - известна вече само като BlackBerry - до голяма степен лежи в успеха или провала на новия BlackBerry Z10. Смартфонът без QWERTY клавиатура е новият флагман на кандския производител и на него се залага изключително много. Това не означава автоматично, че ако се провали, той ще погребе със себе си и компанията, но ако BlackBerry не успее да спечели с новия Z10 своите хардкор почитатели, които през годините упорито залагаха на Bold, Torch, Storm и другите модели, компанията определено ще бъде изправена пред критичен момент.

На външен вид новият BlackBerry Z10 определено е по-едър от 9900 и наистина неговият 4.2-инчов дисплей с резолюция 1280х768 пиксела определено не е малък. Но с ширина от едва 66 мм, той всъщност е с една идея по-тесен от най-новия Bold. Височината му пък е съвсем малко по-голяма - 130 мм срещу 115 мм - а освен това BlackBerry Z10 е и по-тънък: само 9.3 мм срещу 11 мм на неговия предшественик.

Бутоните по смартфона са малко - традиционният бутон за активиране и изгасване на екрана се намира на познатото място в горната централна част, а от дясно е бутонът за регулиране на звука. Той всъщност е троен, така че освен да увеличавате и намалявате звука, получавате още и функцията play/stop. Пак от там се пуска и гласовия асистент на модела, който наподобява Siri. Това обаче е всичко. Меню бутонът отсъства, няма и физически бутон за активиране на камерата.

Говорейки за нея, на предния панел е разположена камера с 2 мегапиксела, която може да снима в 720р, но ако държите на по-доброто качество и 1080р резолюцията, то тогава трябва да разчитате на задната камера, която е с 8 мегапиксела.

Двата основни порта на BlackBerry Z10 - microUSB и microHDMI - са разположени на левия страничен корпус. Отгоре пък е 3.5-милиметровият аудио жак вход. BlackBerry Z10 разполага и със слот за microSD карти като максималният поддържан капацитет е 32GB, което помага да увеличите онези 16GB вградено място за съхранение.

Безжичен интернет от стандарта 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, акселерометър и жироскоп допълват функциите на модела. Говорейки за навигацията, нейната софтуерна поддържка оставя смесени чувства - приложението-компас на The Astonoshing Tribe е добро, но Maps е прекалено опростена картографска версия.

BlackBerry Z10 се очертава като един солиден смартфон, чиято форма и лека операционна система, базирана на QNX, определено повишават производителността му. Работата на камерата е относително добра, а дисплеят е достатъчно голям, за да предоставя място за работа в движение на професионалистите. Въпреки това BlackBerry Z10 като че ли не притежава онова уникално излъчване, което може да го превърне в лидер в своя клас. Смартфонът е добър, надежден и нищо повече. Освен това поне на този етап изборът от приложения не е особено голям, което вероятно ще се промени с времето. За да си върне доверието на потребителите, BlackBerry Z10 трябва да ги впечатли значително - нещо, което със сигурност няма да е лесно.

 

Коментари

Напиши коментар