Първи поглед: Смартфон Lenovo K800

Първият смартфон с новия енергийно ефикасен и същевременно мощен Atom процесор на Intel.

20.01.2012

Автор:

Петър Йорданов

Производител

Lenovo

Lenovo K800 - първият смартфон с новия енергийно ефикасен и същевременно мощен Atom процесор на Intel, носещ кодовото название Medfield. Дали ще предизвика революция на пазара на мобилни устройства или не особено привлекателният му външен вид ще отблъсне потенциалните купувачи?

K800 е странен избор за първи телефон, демонстриращ възможностите на новата платформа на Intel. Той е доста обемен, а странният ъглов дизайн може и да не се понрави на всички потребители.

Процесорът, с помощта на който апаратът „мисли", достига 1.6GHz. От направените до момента демонстрации ясно си личи, че навигацията из отделните менюта и приложения е плавна и безпроблемна.

K800 разполага с 4.5-инчов TFT LCD екран с разделителна способност 720p и с прилични ъгли на видимост. Той е достатъчно ярък и гледането на HD съдържание е меко казано приятно.

Телефонът е снабден и с 8-мегапикселова камера, разположена в задната част. Откриваме и Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0 и GPS. Двата говорителя са разположени в горната и долната част на апарата. В долната има и microUSB порт, жак за слушалки и бутон за вкл/изкл.

Първоначално K800 ще излезе на пазара единствено в Китай и ще се задвижва от операционната система Android 2.3. От Lenovo обаче твърдят, че наистина са променили интерфейса. На основния екран откриваме един-единствен уиджет, който ви дава достъп до пет приложения по ваш избор.

Китайските потребители няма да имат достъп до Android Market, тъй като онлайн магазинът е забранен в тази държава. Вместо това Lenovo е качила свой собствен магазин за приложения, макар и изборът там да е доста по-ограничен.

Не на последно място - телефонът е 3G. Компанията твърди, че би могла да пусне и 4G версия в някакъв момент. Не е ясно дали апаратът ще се продава и извън Китай, но дори и това да не стане, можем да сме сигурни, че това няма да е единственият смартфон с новата платформа на Intel. До средата на годината Motorola също би трябвало да представи свои модели с Medfield.

 

Плюсове

Използва новия енергийно ефикасен и същевременно мощен Atom процесор на Intel, носещ кодовото название Medfield
Много добър дисплей

Минуси

Странен дизайн
На пазара единствено в Китай

Коментари

Напиши коментар